Lars Larsen-selskab med blinkende røde tal: - Næste år sparker vi til den

16x9
Blødningen er ved at stoppe i Lars Larsens opkøb, Sengespecialisten, og fra næste år er Jysk-rigmandens håndplukkede direktør klar til at give gas. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Efter at have lavet et hul i jorden på 7,7 millioner kroner vil Sengespecialisten fra næste år begynde at betale tilbage til Lars Larsen.

Et blinkende rødt minus på 7,7 millioner kroner før skat viser med al tydelighed, hvorfor Lars Larsen i efteråret mistede tålmodigheden med sit opkøb Sengespecialisten.

Regnskabet for 2015-16 er nu offentligt, og her springer udfordringen i den indtjeningspressede virksomhed en i øjnene. Personaleomkostningerne er dobbelt så store som fortjenesten, og så er det svært at skabe den vækstforretning, Lars Larsen har sat som ultimativt krav.

Udsigten til det store underskud fik i oktober sidste år Lars Larsen til at smide direktøren på porten og sætte sin egen direktør for forretningsudvikling i Jysk, Rami Jensen, ind til at få selskabet på ret køl. Og det mener direktøren, at han har godt styr på.

- Vi budgetterer med et lille minus, men selvom vi står med et mellemår, så tager vi et stort skridt fremad. Og så sparker vi til den næste år, siger Rami Jensen.

Er trukket ud i overhalingssporet

Sengespecialistens regnskabskalender går fra september til september, og derfor er selskabet allerede fem måneder inde i det nye år.

- Her har vi haft 20 procents vækst i sammenlignelige butikker og er foran på budgettet, så vi er meget fortrøstningsfulde, siger Rami Jensen, der har omkring 70 ansatte i producenten af luksussenge og sengeudstyr.

Han har flere offensive konceptuelle tiltag i støbeskeen og forklarer den bedre end ventede udvikling de seneste måneder med et pænt efterårssalg afløst af et godt januarsalg. Blandt andet markedsføringen mener ledelsen at være lykkedes med.

Jysk betaler for negativ egenkapital

Træerne er dog ikke nået meget tættere på himlen, da Sengespecialisten kører med negativ egenkapital. Men her har den pengestærke ejer i Jysk lovet at holde hånden under sit tabsgivende opkøb et lille år endnu. Derfor holder Rami Jensen også foden på speederen med investeringer i butiksindretning, hjemmeside samt salg og administration.

- Det er også i Lars Larsens ånd, at det koster at tjene penge senere. Så der er bestemt velvilje til vores planer, men retningen skal være synlig, lyder det fra direktøren, hvis næste træk er en butiksåbning i Lyngby.

Jysk har taget et jerngreb om Sengespecialisten for at sikre den krævede turnarond med sin in house-direktør Rami Jensen i spidsen og lige så vigtigt med formanden Jan Bøgh, der er topchef i Jysk-koncernen og dermed Lars Larsens magtfulde mand.

Sengespecialisten gav et underskud før skat på 4,5 millioner kroner i sit første år under Lars Larsen Group, og nu er selskabet kommet over 12 millioner kroner bagud for at nå et samlet plus under den nye ejer.

Hele tiden drømt om hele Danmark

Sengespecialisten er stiftet i 1999 af iværksætter og nuværende driftsdirektør Jørgen Bebe Staal, der fortsat er i ejerkredsen med mellem 10 og 15 procent af aktierne. Selskabet har givet underskud i otte ud af de sidste ni regnskabsår og fik ved Lars Larsens entré et indskud på 1,2 millioner kroner. Oveni kommer kredittilsagnet på den nødvendige likviditet frem til 31. januar 2018.

I 2012 lød det ellers fra den daværende direktør, at krisen ikke kradsede i branchen for kvalitetssenge, selvom danskerne var presset på privatøkonomien. Derfor blæste Sengespecialisten til angreb med flere butiksåbninger og drømmen om at blive landsdækkende inden for en overskuelig årrække. 

- Vi kan præsentere nogle af de mest innovative kvalitetsmærker, der findes på det danske marked. Dét udvalg, kombineret med vores sublime service og vejledning, brænder vi for at udbrede til endnu flere, lød det fra Jørgen Staal.

Den nationale udbredelse er først sket under Jysks vækststrategi for Sengespecialisten, der er udsprunget fra Lystrup nord for Aarhus, og ind til det sjællandske indtog under Lars Larsens vinger havde 11 jyske og én fynsk butik.