Forvirring om navn kan sende aktier på himmelflugt

16x9
Mikroselskabet Snap Interactive blev pludseligt ekstremt eftertragtet på børsen, da Snapchat annoncerede sit gigantiske børsnotering. Foto: PR-foto

Når store selskaber annoncerer store nyheder, forvilder investorer sig af og til at købe op i helt ubetydelige aktier - kun fordi navnet minder om.

Snapchat skabte tidligere på måneden overskrifter på aktiemarkedet med afsløringen af sin planlagte børsnotering i gigantstørrelse. Mens den populære billedbeskedtjeneste var på alles læber, sprang en anden Snap-aktie pludselig i vejret.

En lille iværksættervirksomhed, der laver apps til onlinedating, oplevede en sand himmelflugt på børsen med en kursfremgang over 160 procent på fire dage.

De samme fire dage var den altoverskyggende nyhed Snapchats børsannoncering, og det fik nogle investorer til at tage fejl af kæmpen Snap Inc og så Snap Interactive Inc., der intet har til fælles ud over navneoverlap.

Tweeter og Twitter

Da det endnu ikke er muligt at købe aktier i Snapchat, har flere været hurtige på aftrækkeren og købt op i den hensunkne Snap Interactive med en børsværdi på blot 370 millioner kroner. Det gav den største omsætning af Snap Interactive-aktier siden 2013 og mere end fire gange større handel end en almindelig januardag, helt uden interessante nyheder fra selskabet i længere tid.

Det er ikke en enlig svale på aktiemarkedet. Bloomberg News har lavet en opgørelse over flere af de opsigtsvækkende fejltagelser, der har udløst aktiefest hos ligegyldige aktier.

Afsløringen af en anden af de mest omtalte børsnoteringer, Twitter i 2013, sendte en lille og tidligere konkursramt forbrugerelektronikproducent Tweeter Home Entertainment Group hele 685 procent i vejret. 

Og da Facebook købte selskabet Oculus VR Inc., strøg aktien i Oculus VisionTech Inc. 155 procent op. Her er aktien siden faldet fire femtedele tilbage, mens Snap Interactive fortsat ligger 10 procent højere end før børsnyheden fra Snapchat.

Danskerne falder ikke i fælden

I den endnu mere pudsige afdeling var der pludselig stor handelsaktivitet i Kina på den amerikanske præsidentvalgdag i november.

Selskabet Wisesoft, der udtalt på mandarin lyder som "Trump wins big", oplevede sin største kursfremgang i fem måneder, så røg der 10 procent af børsværdien af selskabet Yunnan Xiyi Industrial, hvis navn lyder som "aunt Hillary". Det var den eneste aktie på den indenlandske kinesiske børs, der faldt på store Trump-dag.

Investeringsøkonom Per Hansen fra onlinehandelsplatformen Nordnet frygter ikke en faldgrube for de mange danske private lykkejægere på aktiemarkedet.

- Jeg har ikke oplevet, at private har taget fejl af en aktie, der ligner en anden. Det betyder ikke, at det ikke kan ske, men jeg tror nu ikke på det herhjemme, siger Per Hansen.

Eksempler på dansk lemmingeeffekt

Han roser i stedet småsparerne for, at langt hovedparten investerer fornuftigt.

På dansk jord er der til gengæld flere eksempler på uforklarlige kursstigninger i små aktier. Det er kun få uger siden, at ledelsen i Victoria Proporties efter en markant kursfremgang og aktieomsætning måtte ud og slå fast, at der uændret er tale om et tomt selskab og dermed en død aktie.

Tidligere har investorer kastet sig over tøjselskabet Stylepit og hamstret aktier, fordi Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen havde købt op i selskabet. Aktien blev ved med at søge opad, selvom der var udsigt til en stor udvanding af aktieværdien.