Det er blevet 7.600 kroner dyrere at fylde bilen og oliefyret

Den stigende oliepris påvirker husholdningsbudgettet i mange familier. Det er blevet væsentligt dyrere at fylde både bil og oliefyr.

Mens olieselskaber verden over kan glæde sig over et stort comeback for olieprisen i løbet af det seneste år, er der omvendt grund til ærgrelse i danske hjem.

I begyndelsen af 2016 dykkede olieprisen til under 30 dollar for første gang i et årti, men her et år senere er olieprisen styrket voldsomt til omkring 55 dollar.

Samtidig er også benzinprisen steget. For et år siden ramte den bunden med en listepris på 10,19 kroner for en liter oktan 95, men nu koster den 11,79 kroner per liter.

Det vil man kunne mærke på pengepungen i danske husholdninger med bil og oliefyr.

Dyr ekstraregning

For en gennemsnitlig familie svarer det til en ekstraregning på omkring 2100 kroner årligt – alene på benzinregningen. Det viser udregninger fra Dansk Erhverv.

- Vi er heldigvis stadig i en situation, hvor lønvæksten er højere end prisstigningerne. Også når vi medregner de stigende oliepriser. Så folk har i gennemsnit en reallønsfremgang, der gør, at de står lidt bedre stillet økonomisk i år end de gjorde sidste år, siger cheføkonom hos Dansk Erhverv, Steen Bocian.

Men for de personer, der ikke har mærket fremgang i reallønnen – og som samtidig har bil eller oliefyr - vil det være en ubehagelig ekstraregning at betale.

- En bil er tit noget man bruger i forbindelse med job, så det kan man måske ikke lige skære væk. Og så er det noget andet, som man er nødt til at skære væk i hverdagen, siger Steen Bocian og minder om, at olieprisen kommer fra et ekstremt lavt niveau.

For tre-fire år siden lå olieprisen i omegnen af 110 dollar pr. tønde og var en overgang endda oppe omkring 150 dollar tønden.

- Men man vænner sig hurtigt til, at prisen er lav. For det er sådan en udgift, der er lidt tvangspræget. Man er nødt til at have benzin på bilen, hvis man har sådan en, og man er nødt til at have olie på fyret, hvis det er koldt, siger Steen Bocian.

Varmeregning stiger 

En familie med oliefyr og et nogenlunde normalt forbrug skal forvente en ekstraregning på omkring 5500 kr. om året i forhold til prisen for et år siden.

Og spejder man efter billig olie, så kommer man til at kigge længe, ifølge Steen Bocian. For tiden med helt billig olie er slut. Cheføkonomen forventer, at prisen vil fortsætte op. 

- Der er rigtigt meget olieudbud, og der er også grænser for, hvor stor efterspørgsel er i verdensøkonomien. Og det gør, at vi må forvente, at det kommer til at gå relativt langsomt (med stigninger i olieprisen, red.), siger Steen Bocian, der godt tør komme med et forsigtigt gæt på, hvor langt olieprisen kan komme op:

- En pris omkring 70 dollar tønden er ikke usandsynligt om et par år. Altså lidt højere end i dag, men trods alt ikke tilbage på de niveauer, som vi havde for tre år siden, siger Steen Bocian.