Forsikringsformand på vej ud: Mit job er meningsløst

16x9
Når den finske kæmpe Sampo tager magten i bestyrelseslokalet hos Topdanmark, ser nuværende formand Søren Thorup Sørensen ingen logik i at blive siddende. Foto: Sara Gangsted / Scanpix Denmark

Det hænger ikke sammen at have titel af uafhængig formand i forsikringskæmpen Topdanmark, når hovedaktionæren kan bestemme alt, siger afgående formand

Den finske finanskoncern Sampo tager endnu engang et strammere tag i Topdanmark. Efter at have øget sin ejerandel sidste år til over 40 procent af aktierne i det danske forsikringsselskab presser hovedaktionæren endnu en af sine egne folk ind i Topdanmarks bestyrelse.

Det betyder, at nuværende formand, Søren Thorup Sørensen, forlader selskabet.

Da han blev præsenteret for Sampos ønske om at optage et ekstra sæde i bestyrelseslokalet og dermed sidde på halvdelen af pladserne, var han ikke i tvivl om sin egen holdning.

- Når tre bestyrelsesmedlemmer er udpeget af én aktionær, så giver det ikke mening at have en uafhængig formand. Så det har sin egen indre logik, og derfor har jeg valgt ikke at genopstille, siger Søren Thorup Sørensen.

Har hele tiden kendt situationen

Det bliver topchefen i Sampo-forsikringsselskabet If, Torbjörn Magnusson, der overtager formandsstolen fra Søren Thorup Sørensen gældende fra generalforsamlingen.

- At Sampo får større indflydelse i Topdanmarks bestyrelse er en naturlig konsekvens af, at ejerandelen er øget. Det er ikke en ny situation, eftersom jeg har været en del af bestyrelsen de seneste par år," siger Torbjörn Magnusson til Børsen.

Det er kun to år siden, at Søren Thorup Sørensen blev annonceret som arvetager til den mangeårige formand, Michael Pram Rasmussen, og fra dag ét har han kendt skriften på væggen.

- Jeg kom ind som formand efter Michael Pram Rasmussen med Sampo som største aktionær. Så jeg har hele tiden vidst, det kunne ske, siger Søren Thorup Sørensen.

Argument for valg af Thorup stritter

Da han blev valgt som formand svarede Michael Pram Rasmussen Berlingske på spørgsmålet, hvorfor Torbjörn Magnusson som den reelle magts repræsentant i Topdanmark ikke fik posten.

- Svaret er enkelt. En enig bestyrelse har peget på Søren Thorup som uafhængig formandskandidat, som kan og vil varetage alle aktionærers interesser. Det er en god kombination med en uafhængig formand og en repræsentant fra den største aktionær som næstformand. Det er et velkendt formandskab i flere børsnoterede selskaber,« sagde Michael Pram Rasmussen dengang til Berlingske.

Sådan ser finnerne åbenbart alligevel ikke på det. Sampos totale magtovertagelse i Topdanmark har straks affødt diskussion i markedet, om Sampo kan finde på at stoppe strategisk vigtige tiltag i det danske selskab, fordi det potentielt kan skade deres forsikringsforretning. 

- If og Topdanmark skal fortsat konkurrere om hver kunde, fra dør til dør og fra hjemmeside til hjemmeside. Der vil ikke blive noget samarbejde mellem de to selskaber," siger den nye formand til Børsen.

Klar til ny bestyrelsespost

Ved at pille formandspost i et af landets store selskaber af sit CV får Søren Thorup Sørensen pludselig plads i sin kalender, men understreger med det samme sin travle hverdag som administrerende direktør i Legos investeringsselskab, Kirkbi.

- Jeg har ikke travlt med at finde noget nyt, men vi må se, hvad der kommer. Jeg synes stadig, at bestyrelsesarbejde er spændende, lyder det fra Søren Thorup Sørensen, der ikke er kendt for at være en af de direktører, der råber højest om egne præstationer og evner.

Sampo har øget deres ejerandel i Topdanmark fra 33,3 procent til 41,7 procent efter et pligtmæssigt købstilbud sidste år.