Nu skal du have en ekstra kode til dankortet

En aftale om højere sikkerhed betyder, at du skal vænne dig til en ekstra pinkode ved handel på nettet.

Stigende svindel og krav om større sikkerhed fra Finanstilsynet resulterer nu i en ekstra pinkode for de 3,3 millioner danskere, der bruger dankortet på nettet.

Det fortæller Nets, der håndterer dankortsystemet, og Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, hvis medlemmer har mistet mange penge som følge af fusk på nettet.

Systemet betyder, at danske netbutikker beder om en ekstra kode, hvis du køber for mere end 450 kroner på dit dankort.

Tilfreds direktør

Ifølge parterne bag aftalen vil den nye model på mange måder minde om den, der er kendt fra flere internationale kort, hvor man udover sine kortoplysninger skal indtaste en engangskode, man modtager på SMS.

Trods større besvær for onlinekunder, er der glæde at spore hos FDIH's direktør Niels Ralund.

- FDIH har frygtet løsninger, der gør det så besværligt for kunderne, så de opgiver at købe. Dialogen med Nets giver os nu en løsning, der øger sikkerheden, sikrer nemme betalinger for kunderne, og samtidig har bankerne hævet betalingsgarantien for netbutikker fra 1000 til 2000 kr., siger han i en meddelelse.

Svindel med dankort er hastigt stigende. Ifølge Nets blev der i første halvår af 2015 snydt for 32 millioner kroner, hvoraf en del af misbrug på internettet.

Fra sidste halvår 2014 til første halvår 2015 steg omfanget af onlinesvindel med dankort med 12 procent, oplyser Nets, som er glade for den nye løsning.

- I slutningen af 2013 blev en tilsvarende løsning indført i forbindelse med betalinger på internationale kort. Siden er misbruget faldet med 70 procent, hvilket bekræfter, at en ekstra kode har en mærkbar effekt på misbruget, som rammer forretningerne hårdt på pengepungen, siger vicedirektør Jeppe Juul-Andersen.

Danskerne spenderer årligt 60 milliarder kroner på nettet med dankort. Alene i 2015 blev der ifølge Nets foretaget 140 millioner køb eller overførsler via nettet eller mobile enheder.

De nye krav ventes at blive indført i efteråret.