Lego giver Mærsk baghjul: Så meget er familievirksomheden værd

16x9
Generationsskiftet i LEGO. Sønnen Thomas Kirk Kristiansen overtog torsdag tronen efter sin far, Kjeld Kirk Kristiansen. Foto: LEGO PR / Scanpix Denmark

Hvis Lego-familien skulle beslutte at børsnotere selskabet, ville værdien formentlig lande på den gode side af 220 milliarder kroner. 

Lego-klodser er forsvindende små i forhold til de store 40 fods containere, som et Mærsk-skib sejler rundt med.

Men til gengæld får rederigiganten reel konkurrence og bliver måske endda sejlet agterud, når det gælder værdien af selskabet, skriver Finans

Hvis Lego-familien skulle beslutte at børsnotere selskabet, ville værdien formentlig lande på den gode side af 220 milliarder kroner. 

Mærsk kan man i øjeblikket købe for under 200 milliarder kroner på børsen. 

- Du kan tage udgangspunkt i, hvad markedet er villigt til at betale for Legos amerikanske konkurrenter Hasbro og Mattel. Dertil mener jeg faktisk, man kan lægge en yderligere værdi i Lego, fordi det er så stærkt et brand, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje, til Finans. 

Den uafhængige amerikanske legetøjsanalytiker Sean McGowan er lidt mere forsigtig. 

- Umiddelbart kunne Lego formentligt hente 30 milliarder dollar eller mere i værdi, fordi det har så stærkt et brand, der er et klart potentiale i Lego-film og muligheder i global ekspansion, siger Sean McGowan. 

Dermed sætter han over for Finans "kun" Lego til omkring 200 milliarder kroner. Mattel og Hasbro koster hver omkring 75 milliarder kroner i det amerikanske aktiemarked. 

Lego-familien understreger, at der ingen planer er om at sælge virksomheden. 

OVERBLIK: Lego-arving skal overtage oldefars livsværk

Antal ansatte

I dag er Lego en milliardvirksomhed med afdelinger over hele verden, og som i 2015 havde omkring 17.000 ansatte globalt.

Antal lande

Lego sælger sine ikoniske klodser i mere end 140 lande. Men hovedsædet ligger fortsat i Billund, hvor eventyret startede i 1932 med en lille produktion af trælegetøj.

Navnet Lego

Lego - en sammentrækning af ordene Leg Godt - blev grundlagt af Ole Kirk Kristiansen, og siden da er virksomheden gået i arv fra far til søn.

Ejerskab

I dag ejes Lego og alle varemærkerne af grundlæggerens ene barnebarn, Kjeld Kirk Kristiansen, og hans familie. Familien sidder fortsat på Lego gennem investeringsselskabet Kirkbi, som er Kirk Kristiansen familiens holding- og investeringsselskab. Selskabets ejer blandt andet 75 procent af Lego Koncernen.

Omsætning i 2015

Lego omsatte i 2015 for 35,8 milliarder kroner. I alle de markeder, hvor Lego gør forretning, var der sidste år tocifret salgsvækst.

Fonde

25 procent af Lego har familien skænket til den almennyttige fond, Lego Fonden.
Kilde: Lego, Ritzaus Bureau.