Kræftens Bekæmpelse: I kan ikke være bekendt at købe tobaksaktier

Scandinavian Tobacco gik på børsen onsdag, og flere pensionskasser var klar til at købe ind – trods modstand fra Kræftens Bekæmpelse.

På Børsen blev Scandinavian Tobacco modtaget som ”en mulighed for at købe sig ind i et dansk erhvervs-klenodie”.  Men for Kræftens Bekæmpelse var der ikke noget positivt ved det – foreningen kaldte det en mulighed for at ”blive medejer af en virksomhed, der koster menneskeliv”.

I alt forventer ejerne af Scandinavian Tobacco (det tidligere Skandinavisk Tobakskompagni) at sælge aktier svarende til 40 procent af virksomheden. De fleste aktier er reserveret til finansielle investorer som de danske pensionskasser, og det er dem Kræftens Bekæmpelse advarer mod at købe.

Mange mennesker dør hvert år

- Det kan man simpelthen ikke være bekendt, at man bliver rig på den baggrund. En ansvarlig pensionskasse må sige, at ”vi vil ikke være bekendt at blive rige på baggrund af, at så mange mennesker dør hvert eneste år”, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er adm. Direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Enkelte pensionskasser er enige i den betragtning, men de fleste investerer gerne i tobaksaktier.

En opgørelse, som DR har foretaget, viser at 13 af de største pensionskasser herhjemme har investeret i alt 4,2 milliarder kroner i tobaks-aktier. Blandt dem er Danica pension, PFA, Lærernes Pension, ATP og Pension Danmark.

To pensionsselskaber, Lægernes Pensionskasse og PKA, har dog fravalgt Scandinavian Tobacco og andre tobaksinvesteringer af etiske årsager.

Et personligt valg

Ingen pensionskasser er i dag vendt tilbage med svar på TV 2’s spørgsmål om, hvor mange tobaksaktier de har købt i dag. Men eksempelvis ATP svarer pr. mail, at ”vi investerer ikke politisk og i Danmark er det lovligt at producere og bruge tobak”.

Samme holdning har en repræsentant for selskabet Scandinavian Tobacco:

- Det er et personligt valg, om man vælgerat ryge, og vi synes også det er et personligt valg, om man vil vælge at eje tobaksaktier, siger Niels Frederiksen, der er adm. Direktør i Scandinavian Tobacco.

51 procent af Scandinavian Tobacco ejes af de danske familiefonde Augustinus Fonden og Det Obelske familiefond, mens 49 procent ejes af Swedish Match. Begge de to ejere sælger 20 procent af selskabet.

Scandinavian Tobacco har for nogle år siden solgt sine cigaret-aktiviteter fra, og producerer nu skåret tobak, pibetobak og cigarer til en værdi, der i 2014 lå på mere end seks mia. kroner.