Ingen ATP-støtte til banker

16x9

Pensionskassen smider ikke penge i finansiel redningsplan

Landets suverænt største pengetank, ATP, afviser at give nødhjælp til den danske banksektor. Pensionskassen deltager kun i en redningsaktion, hvis det giver et fornuftigt afkast.

ATP, der ligger inde med en formue på 300 milliarder kroner, vil gerne tage del i en redningsplan for det finansielle marked, men med den præmis, at der falder et fornuftigt afkast af til pensionskæmpen.

"Hvis det udelukkende handler om finansiel stabilitet, så er det først og fremmest sektoren selv og Nationalbankens opgave. I ATP yder vi ikke nødhjælp", siger direktør Lars Rohde.

Dermed bliver der ikke lagt skjul på, at danskernes pensionskasse ikke vil være blandt aktørerne, der strikker en finansiel redningsplan sammen. I hvert fald ikke for enhver pris.

Gå konkurs i fred

Lars Rohde understreger, at ATP naturligvis gerne medvirker til, at bankkrisen driver over via en storstilet nødhjælpspakke, men at pensionsgiganten skal kunne se en gevinst ved pakken.

"Vi er blevet sat i verden med det formål at sørge for et så højt afkast som overhovedet muligt", siger Lars Rohde.

Selv om der i finanssektoren i øjeblikket er tale om noget nær en nedsmeltning for en række banker, hvis der ikke kommer en finansiel redningspakke, mener ATP's direktør, at det generelt ville være "disciplinerende", hvis en dårlig drevet bank gik konkurs.

"Kunder, ejere og alle andre skal være opmærksomme på, at der er en risiko ved at drive bank. Jeg erkender, at der nok er tale om særlige hensyn lige nu, men en dårligt drevet bank skal have det privilegium at få lov til at gå konkurs i fred", siger Lars Rohde.