Tidslinie: Muhammed-sagen

16x9

Tidslinie over de vigtigste begivenheder i sagen om de omstridte tegninger af Muhammed fra Morgenavisen Jyllands-Posten. Listen er senest opdateret mandag.

Danmark i 60 Minutes
19. februar: Et af verdens mest anerkendte tv-programmer - "60 Minutes" på CBS i USA - fremstiller Danmark som blåøjet uden kontakt til de muslimske medborgere. "Det er ikke et uheld, at ildstormen startede her," siger studieværten før indslaget.

Egypten spillede afgørende rolle
17. februar 2006: Den egyptiske regering har spillet en større rolle i sagen om tegningerne, end den danske regering hidtil har oplyst, skriver Politiken, der har fået adgang til en redegørelse fra den egyptiske regering. Den danske ambassadør i Kairo blev således fire dage efter Foghs afvisning ved et møde i Egypten advaret om "en mulig eskalering af problemet". Oppositionen anklager regeringen for svigt, men Per Stig Møller ryster på hovedet.

Nye dusører for tegnere
17. februar 2006: Den pakistanske imam Mohammed Yousaf Qureshi udlover foran 1.000 mennesker i en fredagsbøn i byen Peshawar 1,5 mio. rupee (150.000 kr.) og en bil i dusør til den der dræber "den person, der har tegnet profeten Muhammed". En lokal sammenslutning af juvelerer vil give en million dollar i dusør, tilføjer han.

EU-Parlamentet står bag Danmark
16. februar 2006: EU-Parlamentet vedtager i en resolution, at "ytringsfriheden er en central europæisk værdi, der skal værnes om. Men samtidig skal det være sådan, at man skal bruge sin ytringsfrihed med respekt for andre religioner og folkeslag." Erklæringen indeholder desuden en fordømmelse af volden mod danske ambassader, en advarsel mod at gå ekstremisternes ærinde og EU's fulde opbakning til Danmark. I Wien, Østrig mødes udenrigsminister Per Stig Møller med stormuftierne for Syrien, Bosnien-Hercegovina og lederen af det muslimske samfund i Østrig.

Biskopper mægler i strid
15. februar 2006: En kirkelig dansk delegation rejser til Egypten for at forbedre forholdet til religiøse ledere og myndigheder. Rejsen kommer på opfordring af kirkelige kredse i Egypten. "Delegationen kommer ikke og undskylder på regeringens vegne. Den skal forstås som et tegn på, at kristne og muslimer kan leve sammen. Vi medbringer udtalelserne, så alle kan se, at sagen er kommenteret, og at Jyllands-Posten har beklaget," siger Mogens Kjær, generalsekretær for Danmission.

Byråd i Basra: Danskerne må ud
14. februar 2006: Byrådet i Basra opfordrer til, at danske soldater trækkes ud af Irak, indtil der kommer en undskyldning for tegningerne. Samtidig er der store demonstrationer foran det britiske og amerikanske konsulat i byen. På et møde i Udenrigspolitisk Nævn kræver Pia Kjærsgaard (DF) en klar udmelding fra den irakiske regering - ellers er det ud af Irak. "Vi kan ikke blive ved med disse tvetydige meldinger fra irakerne," siger Kjærsgaard. Senere siger den irakiske regering dog, at den fortsat støtter dansk tilstedeværelse.

USA: Tegningerne ikke længere problemet
13. februar 2006: USA's viceudenrigsminister, Daniel Fried, understreger på et møde i Danmark med udenrigsminister Per Stig Møller (K), at tegningerne ikke længere er stridspunktet. "Jyllands-Posten har undskyldt, og den danske regering har erkendt, at tegningerne var krænkende. Så den debat er slut. Nu drejer det sig om hvilket statssystem, der er mest tolerant og åbent over for andre religioner. Vestlige demokratier eller diktaturer i Mellemøsten," siger Daniel Fried.

Muhammed-krisen flytter mandater
12. februar. DF går otte mandater frem i forhold til seneste folketingsvalg. Samtidig går Socialdemokraterne ni mandatter tilbage. Det fortæller en meningsmåling fra Rambøl Management lavet for Jyllands-Posten. Flere eksperter vurderer, at en del af vælgerne bliver ved DF.

Danmark presset ud af fire lande
11. februar. Trusler mod Danmark affødt af profet-tegningerne får udenrigsministeriet til at trække den danske repræsentation ud af Iran, Indonesien, Syrien og Libanon.

DF: Fratag imamer statsborgerskab
11. februar. I et spørgsmål til integrationsminis­ter Rikke Hvilshøj (V) opfordrer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, ministeren til at genbehandle ansøgningerne om statsborgerskab for imamerne Muhammed Fouad al-Barazi, Ahmed Akkari og Abu Bashar. "Vi ser gerne, at de her tre imamer får frataget deres danske statsborgerskab, hvis det kan lade sig gøre," siger Peter Skaarup. De tre imamer har den seneste tid været i mediernes søgelys for at have bidraget til at piske stemningen op i Mellemøsten.

Muhammed-krise uden betydning for Irak-indsats
10. februar: Muhammed-krisen får ingen indflydelse på Danmarks beslutning om militær tilstedeværelse i Irak og Afghanistan. Det fastslår statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i et interview med den amerikanske avis New York Times.

JP sender kulturredaktør på ferie
9. februar: Kulturredaktør Flemming Rose fra Jyllands-Posten sendes på tvungen ferie. Avisens chefredaktion beslutter, at Rose skal væk fra avisen for en tid. Det sker efter ledelsen onsdag meddelte, at Roses tilsagn om at bringe iranske holocaust-tegninger i Jyllands­Posten ikke stod ved magt.

Ellemann: Chefredaktør bør sige op
8. februar 2006: Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener, at Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Carsten Juste skal sige sin stilling op. "Når en chefredaktør erkender, at han har foretaget et fejljugement og siger, at han ikke ville have gjort, som han gjorde, hvis han vidste, hvad det førte til, så bør han sige sin stilling op," siger Uffe Ellemann-Jensen på forsiden af netop JP. Ellemann-Jensen får skarp kritik for sin holdning fra flere sider i Folketinget, som mener, at forslaget vil kunne misbruges i den arabiske verden. Senere på aftenen opstår der tvivl om Jyllands-Postens linie, da kulturredaktør Flemming Rose siger, at han vil bringe nye tegninger af blandt andet Jesus og Holocaust. Det afviser Carsten Juste dog på det strengeste, og Rose erkender, at han "har begået en fejl".

Putin: Tegninger er en provokation
8. februar 2006: Ruslands præsident Vladimir Putin skærper tonen mod tegningerne. "Enhver provokation inden for dette område er fuldstændig uacceptabel. Inden noget sådant trykkes, gøres eller tegnes, skal man tænke sig om 100 gange," siger Putin til spanske journalister. Præsidenten påpeger, at pressefriheden ikke bør være grænseløs. Han håber, at de religiøse og politiske ledere i den muslimske del af verden kan bringe situationen under kontrol.

Tvivl om imamers fremtid
8. februar 2006: Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) mener, at sagen om Muhammed-tegningerne har gjort det klart, at "det ikke er imamerne, vi skal sætte vores lid til, hvis vi skal have integrationen i Danmark til at fungere". Dermed er hun på linie med S-formand Helle Thorning-Schmidt. Senere på dagen åbner Fogh dog døren igen, da han i Folketinget siger, at regeringen er klar til samarbejde med alle, der bidrager til fornuftig integration: "hvad enten det er mennesker, som har en baggrund i et religiøst samfund, eller det er mennesker, der ikke har det."

Bush støtter Danmark
7. februar 2006: Bush støtter Danmark og tager afstand fra de voldelige overgreb mod danske ambassader. Det fortæller statsministeren på et pressemøde for den danske og internationale presse efter at have modtaget et telefonopkald fra den amerikanske præsident. "Vi er enige om, at denne konflikt løses gennem dialog og ikke vold. Vi vil gerne understrege, at pressefrihed og ytringsfrihed er helt afgørende værdier," siger Fogh.

Falske beskyldninger afsløret
7. februar 2006: Danske medier afslører, at imam og talsmand for flere danske muslismer Ahmed Akkari har brugt et billede i en falsk sammenhæng. Akkari har vist et billede med en grisetryne til udenlandske journalister og forklaret, at det var profeten Muhammed, der blev hånet i Danmark. Men billedet stammer i virkeligheden fra en festlighed i Frankrig og har på ingen måde at gøre med hverken profeten eller Islam.

Angreb på ambassade i Teheran
6. februar 2006: Den danske ambassade i Irans hovedstad, Teheran, angribes af op mod 400 demonstranter. Hjemmelavede bomber, molotovcocktails og sten kastes mod ambassaden. En lille gruppe trænger ind på ambassadens grund, men politiet griber ind og pressede demonstranterne tilbage. En del ruder er knust, og lokaler bliver raseret. Iran indstiller senere alt handel med Danmark.

Bred international støtte til Danmark
6. februar 2006: Efter flere dages tøven kommer der nu klar støtte fra den internationale verden. USA, NATO, EU-Kommissionen, Formandskabet for EU, den franske præsident og den britiske premierminister er blot nogle af de internationale aktører, der udtaler sig skarpt mod afbrændingen af de danske repræsentationer. "Vi står sammen med vores nære allierede, danskerne, i denne kamp, og vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe med til at komme igennem denne krise ved at opmuntre til en nedtoning af vreden og en forstærket dialog," siger den amerikanske ambassadør i Danmark, James Palmer Cain.

Konflikt koster menneskeliv
6. februar 2006: Flere mennesker mister livet i demonstrationer og optøjer som følge af Muhammed-tegningerne. I forbindelse med afbrændingen af det danske generalkonsulat i Beirut omkommer en 17-årig ung mand i flammerne. Senere mister tre livet i skyderier i Kabul på grund af tegningerne. Ifølge BBC bliver en 14-årige drenge skudt under protester i Somalia.

Advarer mod rejse til 17 lande
5. februar 2006: I løbet af aftenen skærper Udenrigsministeriet rejseadvarslerne til nu at inkludere 17 lande, som der direkte advares mod at rejse til. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fordømmer på et pressemøde angrebene som "totalt uacceptable". Danmark forbeholder sig ret til at tage alle diplomatiske skridt.

Internationale fordømmelser
5. februar 2006: FNs generalsekretær Kofi Annan, Den Islamiske Konferenceorganisation (OIC), den libanesiske stormufti Mohammed Rashid Kabbani og regeringsledere fra USA, Tyskland, Ungarn, Letland, Italien, Østrig, Portugal og Finland fordømmer angrebene på de danske ambassader. Det amerikanske udenrigsministerium meddeler Syriens ambassadør i USA, at Syrien "må reagere beslutsomt for at beskytte alle udenlandske ambassader og statsborgere i Damaskus mod angreb".

Generalkonsulatet i Beirut i brand
5. februar 2006: Op mod 20.000 demonstranter på gaden i Beirut, Libanons hovedstad. De sætter ild til det danske generalkonsulat, smadrer ruder, vælter biler og kaster med sten. Politiet bruger tåregas og varselsskud imod masserne. Udenrigsministeriet kaldte situationen i Beirut ude af kontrol og opfordre alle danskere til at forlade landet. Libanons indenrigsminister Hassan al-Sabaa træder tilbage efter urolighederne.

EU fordømmer angreb
4. februar 2006: Østrig fordømmer lørdag aften på hele EUs vegne angrebene på de nordiske ambassader i Damaskus. "Sådanne handlinger kan på ingen måde retfærdiggøres og er fuldstændig uacceptable... EU kræver, at alle de berørte myndigheder tager de nødvendige skridt til at sikre europæiske borgere og ejendom," siger udenrigsminister Ursula Plassnik.

Ambassade i Syrien nedbrændt
4. februar 2006: Danmarks ambassade i Syriens hovedstad, Damaskus, bliver stormet og sat i flammer. Ingen danskere er i bygningen. Den danske regering opfordrer alle danskere til at forlade Syrien øjeblikket. Hele bygningen, der også husede Sveriges og Chiles ambassader, brændes ned til grunden. Det er angiveligt sms-rygter om, at Koranen var blevet brændt af i København, der startede angrebet. Afbrændingen afvises senere fuldstændigt af Københavns Politi. Det officielle Danmark tager kraftigt afstand fra branden, og udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger, at han forbeholder sig retten til at tage "alle skridt" overfor Syrien.

179 anholdt i demonstrationer
4. februar 2006: Vrede demonstranter fra det autonome miljø og personer med indvandrerbaggrund støder sammen i Hillerød. Det virkede ikke, som om det havde så meget med Jyllands-Postens tegninger at gøre. Det virkede mere som om, at folk var ude på at lave gadeuorden. Det er ærgerligt," siger Mogens Lauridsen om urolighederne. I alt 179 anholdes.

Annan: Accepter undskyld
4. februar 2006: FN's generalsekretær Kofi Annan håber på en hurtig afslutning på sagen: "Jeg deler muslimske venners bedrøvelse over tegningerne, som de føler fornærmer deres religion. Men jeg respekterer ytringsfriheden, selvom den ikke er absolut. Der følger ansvar med. Det er vigtigt, at avisen, der bragte tegningerne, har sagt undskyld. Jeg vil opfordrede mine muslimske venner til at acceptere denne undskyldning, at acceptere den i den barmhjertige Allahs navn, og så komme videre," siger Annan.

Allierede kritiserer tegninger
3. februar 2006: Den britiske udenrigsminister, Jack Straw kalder på et pressemøde i London med den besøgende udenrigsminister fra Sudan offentliggørelsen "krænkende", "ufølsom" og "respektløs". "Der er ytringsfrihed, og det respekterer vi alle... Men der findes ikke nogen forpligtelse til at krænke eller til at ophidse unødigt." Ved aftentid kritiserer Kurtis Cooper, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium i Washington tegningerne. "Disse tegninger fornærmer muslimers tro og er en provokation mod deres religiøse overbevisning," siger han og understreger, at det ikke er acceptabelt at opildne til etnisk had. Ingen amerikanske medier har offentliggjort tegningerne.

Fogh efter møde: Uforudsigelige eftervirkninger
3. februar 2006: Statsministeren advarer på et pressemøde mod den fortsatte udvikling. "Hvis protesterne i gaderne eskalerer yderligere, så har det måske uforudsigelige eftervirkninger i alle de involverede lande. Og så vil problemet vokse til et mere globalt problem," siger Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde i København efter et møde med 76 ambassadører, hvor han orienterer om situationen. Egyptens ambassadør håber fortsat på en undskyldning: "Problemet i denne konflikt ligger ikke længere i regeringernes hænder, men ude i masserne. Det er befolkningen, som er meget vred... Statsministeren og den danske regering har forklaret sig og gjort en masse, men vi har brug for en undskyldning fra Jyllands-Posten," siger Mona Omar Attia.

Fredagsbøn: Abu Laban fordømmer enhver voldelig handling
3. februar 2006: Imam Abu Laban holder fredagsbøn hos Islamisk Trossamfund i København. "Jeg fordømmer og tager afstand fra enhver voldelig handling på dansk jord og i udlandet... Vi går ikke efter at besejre Danmark som land, kultur og folk, men vi er bekymrede for samfundets tilstand," siger imamen, der ifølge ritzau får opbakning til sin linie hos de fremmødte muslimer. Også i Mekka, Kairo og Jerusalem handler fredagsbønnen om tegningerne. Foran Jerusalems al-Aqsa moské demonstrerer tusinder af muslimer. Her råber demonstranterne blandt andet "Fordømmelser er ikke nok, man må svare igen med ild".

Ambassade i Indonesien forsøgt stormet
3. februar 2006: Mellem 100 og 300 vrede militante muslimer forsøger at storme den danske ambassade i Indonesien. De råber "Vi er klar til Jihad (hellig krig)" og smider æg på ambassade-skiltet. Ambassadør Niels Andersen fortæller demonstranterne, hvad statsministeren har sagt i sagen og gengiver Jyllands-Postens undskyldning. Derefter forlader demonstranterne stedet.

Fogh giver langt interview på arabisk tv
2. februar 2006: Anders Fogh Rasmussen deltager i et 25 minutter langt interview på den arabiske TV-station Al-Arabia. "I vores land bliver regeringen ofte kritiseret i aviserne. Ytringsfriheden er livsvigtigt for vores demokrati, og derfor kan jeg ikke kontrollerer, hvad aviserne skriver," siger Fogh, der understreger, at Jyllands-Posten har undskyldt, at tegningerne har krænket mange muslimer. Fogh bruger ikke ordet undskyld.

DF, K og Venstre vil undersøge ledende imamer
2. februar 2006: "Nogle af imamerne har dansk statsborgerskab, men det gælder ikke alle. Derfor er det kun rimeligt at se på, om det er muligt at tage deres opholdstilladelse op til overvejelse," siger Pia Kjærsgaard (DF), der får støtte af Venstres politiske ordfører, Jens Rohde.

EU's kontor i Gaza omringes
2. februar 2006: EU's kontor i Gaza bliver om formiddagen omringet af bevæbnede mænd. Mændene kræver at kontoret lukkes. Samtidig kommer dødstrusler fra Den Folkelige Modstandskomite og Al-Aqsa Martyrernes Brigader.

Karzai vender rundt - fordømmer nu tegninger
2. februar 2006: Afghanistans præsident, der netop har besøgt i Danmark, skærper tonen. "Enhver fornærmelse af den hellige profet - fred være med ham - er en fornærmelse mod flere end en milliard muslimer og en handling, der aldrig må få lov til at blive gentaget," siger Karzai til nyhedsbureauet AFP.

BBC viser tegninger
2. februar 2006: Den britiske tv-station BBC viser billeder af Muhammed-tegningerne "ansvarligt og i en klar sammenhæng for at vise offentligheden de stærke følelser," siger en talsmand.

Abu Laban afsløret i dobbeltspil
1. februar 2006: Til tv-stationen Al Jazeera siger formanden for Islamisk Trossamfund, imam Abu Laban, ifølge Danmarks Radio: "Hvis de muslimske lande beslutter at boykotte, og hvis de muslimske borgere føler, at det er deres pligt at forsvare profeten, så er det noget, vi kan glæde os over," mens han på dansk tv taler for, at konflikten nu skal nedtrappes. Ledende politikere i Danmark afviser efterfølgende at tage Abu Laban alvorligt. "Jeg håber, at Abu Labans tid nu er ved at være forbi," siger Pia Kjærsgaard.

Sammenhold på Christiansborg
1. februar 2006: På et møde i udenrigspolitisk nævn proklamerer statsministeren i samarbejde med udenrigsministeren en medieoffensiv, hvor regeringen vil fremføre sine synspunkter i den arabiske verden. "Det er vigtigt at stå sammen i en svær sag, og det betyder også, at vi giver regeringen arbejdsro," udtaler Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt efter mødet og lægger dermed låg på et par dages indenrigspolitisk splid.

Europæiske aviser viser opbakning
1. februar 2006: Aviser i Frankrig, Tyskland, Italien, Holland og Island trykker de 12 karikaturer af profeten. "Alle lande i Europa bør bakke op om danskerne og de danske myndigheder i forsvaret af princippet om, at en avis kan skrive det, den ønsker, selv om det måtte krænke nogen," siger Robert Menard fra Journalister uden Grænser. Senere på dagen beslutter ejeren af den franske avis France Soir at fyre chefredaktør Jacques Lefranc på grund af offentliggørelsen.

Juste: "De har vundet"
1. februar 2006: "Frygten for at udløse de ting, vi har set: dødstrusler, folk der brænder Dannebrog af nede på Vestbredden, det er jo forfærdeligt. Hvis man skal se helt nøgternt på det, så har de sgu vundet," udtaler Carsten Juste, Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør. Samme aften indtelefoneres endnu en bombetrussel til avisen. Medarbejderne evakueres derefter for anden gang på blot to dage. Ud på aftenen gennemsøger politiet bygningen, og journalisterne genoptager arbejdet.

Kofi Annan og Condoleezza Rice ind i sagen
31. januar 2006: Udenrigsminister Per Stig Møller (K) mødes med FN-leder Kofi Annan og den amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rice for at orientere dem om krisen og få råd. Per Stig Også EU's udenrigskoordinator, Javier Solana," vil gøre sit yderste under drøftelser med sine forskellige kontakter," siger hans talskvinde. Møller vil ikke oplyse, hvilke initiativer, der kan være tale om.

Jyllands-Posten evakueres
31. januar 2006: Både i København og i Viby, lidt uden for Århus, hvor Jyllands-Posten har hovedkvarter, bliver alle medarbejderne evakueret i et par timer, da avisen telefonisk modtager en bombetrussel. "Vi har de seneste dage forsøgt at bløde op på situationen ved at sige undskyld til de muslimer, vi måtte have krænket ved at bringe tegningerne. Men vi er magtesløse over for bombetrusler som denne, som er et klart angreb på pressefriheden og på en af demokratiets vigtigste forudsætninger, det frie ord," siger chefredaktør Carsten Juste til fremmødte journalister.

Fatwa mod danske styrker
31. januar 2006. En fatwa - en såkaldt religiøs fordømmelse - udstedes formentlig mod de danske Irak-tropper. "Forsvaret vurderer, at truslen er reel, da den kommer fra en pålidelig kilde, men den er ikke endelig bekræftet," siger forsvarsminister Søren Gade (V).

Billeder af Fogh afbrændes
31. januar 2006: Tusinder af palæstinensere demonstrer på opfordring fra den radikale gruppe Islamisk Jihad for at fordømme tegningerne. Billede af statsminister Anders Fogh Rasmussen blev brændt af uden for FN's hovedkvarter i Gaza By.

Muslimer ikke tilfredse med undskyldning
31. januar 2006: De muslimske foreninger i Danmark er ikke tilfreds med den hidtidige udmelding fra Jyllands-Posten. "Vi savner en klar udmelding, hvor avisen undskylder krænkelsen. At de holder fast i den og ikke efterfølgende kommer med en tvetydig udmelding," siger talsmanden for de 27 muslimske foreninger, imam Ahmed Akkari.

Fogh: Skab ikke splid eller had
31. januar 2006: På et yderst velbesøgt pressemøde maner Fogh til besindighed. "Jeg vil opfordre alle grupper i det danske samfund til ikke at iværksætte handlinger som yderligere kan bidrage til at skabe splid eller i værste fald had mellem grupper," siger Fogh, der oplyser, at regeringen vil holde muligheden åben for alle initiativer, men vil fastholde avisers ret til at ytre sig.

Jyllands-Posten: Undskyld
30. januar 2006: I en erklæring på Internettet og i interviews med flere medier bruger Jyllands-Posten nu for første gang ordet undskyld. "De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde... Jyllands-Posten tager afstand fra symbolske handlinger, der er egnede til at dæmonisere bestemte nationaliteter, religioner og befolkningsgrupper," skriver chefredaktør Carsten Juste.

Fogh tager 'personligt' afstand
30. januar 2006: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vil ikke som regeringens leder tage afstand til tegningerne, men han tager i flere medier personligt afstand. "Hvis du spørger om min personlige holdning, kan jeg sige, at jeg personligt har en sådan respekt for menneskers religiøse overbevisning, at jeg aldrig ville fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måde, der krænker andre mennesker," siger Fogh til TV 2.

EU fordømmer trusler
30. januar 2006: EU's udenrigsministre fordømmer trusler mod svenske og danske statsborgere. "Vi er blevet informeret om alvorlige trusler mod nordiske statsborgere. Vi fordømmer på det kraftigste disse trusler", siger Plassnik, Østrigs udenrigsminister. EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, tager afstand fra truslerne og understreger, at EU aldrig har haft som mål at dæmonisere muslimer, og at man har forsøgt at overbevise den islamiske verden om netop det.

Arla bønfalder regeringen
30. januar 2006: Arlas administrerende direktør, Peder Tuborgh, udtaler sig for første gang om situationen:
"Jeg vil indtrængende bønfalde regeringen om at indgå i en positiv dialog med de mange millioner af muslimer, der føler sig krænket af Danmark", siger Peder Tuborgh til Politikens netavis. Samtidig oplyser Arla, at salget i Saudi-Arabien, Kuwait, Qatar, Bahrain, Nordafrika, Jordan, Gaza og Yemen er enten helt stoppet eller tæt på. Kun i Libanon og Oman er der foreløbig ikke den store boykot, men det forventes i de kommende dage, skriver Arla Foods i en pressemeddelelse.

Bill Clinton: Skammelige tegninger
30. januar 2006: USA's fhv. præsident Bill Clinton reagerer mod "fordomsfuldhed over for muslimer". Som eksempel nævner Clinton "disse fuldstændig skammelige tegninger", som han mener er udtryk for en stereotypisk opfattelse af folk af anden race, etnicitet og religion.

Islamisk Trossamfund tager afstand til afbrænding af danske flag.
30. januar 2006: Det Islamiske Trossamfund tager afstand til afbrændingen af Dannebrogsflag i protest mod Muhammed-tegningerne. I en pressemeddelelse skriver trossamfundet, at man er "chokeret" over handlingerne. "Vi tager skarpt afstand fra den og fordømmer den. Vi mener, at den intet har at gøre med islam og muslimer, og slet intet med den danske debat om islam."

Trusler mod danskere
30. januar 2006: Islamisk Jihad og al Aqsa Martyrernes Brigade i Gaza opfordrer danskere, svenskere og nordmænd til at forlade området inden for henholdsvis to og tre døgn. Norsk Folkehjælp føler sig truet og forlader sit kontor i Gaza By.

Jyllands-Posten på arabisk tv
29. januar 2006: Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose bliver interviewet live på den store arabiske tv­station Al Jazeera. Efter et kort oplæg med billeder af demonstranter og slørede Muhammed-billeder, undskyldte Flemming Rose, hvis nogle muslimer havde følt sig krænket af billederne. Det viser sig dog i følge Politiken 31.1.06, at Flemming Roses undskyldning ikke blev oversat til arabisk.

Per Stig bekymret
29. januar 2006: Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er dybt bekymret over de arabiske landes protester mod Danmark som følge af Muhammed-tegningerne. Samtidig tager han afstand fra overgreb mod Arla-medarbejdere og flagafbrændinger.

Omfattende boykot og protester
29. januar: Libyen lukker sin ambassade i Danmark. Den danske ambassadør i Kuwait kaldes i samråd med den kuwaitiske regering. Den syriske regering udtaler, at den er "chokeret" over tegningerne. Den danske ambassadør i Jordan står skoleret hos udenrigsminister Abdul Ilah Khatib, der forklarer, at "man vil træffe foranstaltninger for at undgå noget lignende i fremtiden". På Vestbredden viser en gruppe palæstinensere deres afsky ved at brænde Dannebrog af.
Novo oplever omfattende boykot. "Det er mange kunder, det drejer sig om", siger kommunikations­chef Mike Rulis til Politiken.

Dansk Industri til Jyllands-Posten: Gør noget
28. januar 2006: Dansk Industris administrerende direktør, Hans Skov Christensen, opfordrer i et åbent brev Jyllands-Posten til at finde en hurtig løsning. Han skriver blandt andet: "Jeg efterlyser nu en klar stillingtagen til, at de åbenbare konsekvenser er, at andre føler sig krænket, og at dette nu belaster tredjeparter, der ikke er involveret."
Jyllands-Posten afviser kritikken: "Vi har ikke bestilt andet end at kommentere på den problemstilling," siger Carsten Juste, Jyllands-Postens chefredaktør.
På Christiansborg mødes Udenrigspolitisk Nævn om situationen. Efter mødet siger udenrigsminister Per Stig Møller (K), at det officielle Saudi-Arabien ikke står bag boykotten af danske varer.

Islamiske lande: Danmark burde fordømme tegningerne
28. januar 2006: Den 57 lande store Islamiske Konferenceorganisation (OIC) erklærer, at Danmark burde have fordømt tegningerne kategorisk.

Klingenberg: Der er tale om en fejlvurdering
28. januar 2006: Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg, interviewes til den amerikanske tv-kanal AP-tv. Han siger blandt andet, "Det var helt tydeligt for mig, at det, den private avis har gjort, i utrolig grad har såret ikke blot muslimer i Danmark, men millioner af muslimer over hele verden. Jeg tror ikke, det var hensigten at fornærme nogen. Det er uagtsomhed. Det er mangel på viden om denne store kultur, religionen islam. Og der er også tale om en fejlvurdering," siger han, der senere får kritik af både DF og V.

Danskerne: Fogh skal ikke sige undskyld
28. januar 2006: Et flertal af danskere mener ikke, at statsministeren skal sige undskyld for tegningerne. Det viser blandt andet en meningsmåling fra Epinion for Radioavisen, der viser, at 79 procent siger nej til en undskyldning overfor både muslimske lande og herboende muslimer. Heller ikke Jyllands-Posten bør sige undskyld, viser undersøgelsen. Her siger 62 procent nej.

Omfattende boykot i Saudi-Arabien
27. januar 2006: Arla melder om tab på 10 millioner kroner om dagen. Novo begynder at mærke boykot.

Boykot begynder
26. januar 2006. I Saudi-Arabien ses de første tegn på boykot af danske varer i supermarkederne. Den saudiarabiske ambassadør i Danmark tilbagekaldt for at diskutere tegningerne.

Måske boykot?
21. januar 2006: "Den Internationale Sammenslutning af Muslimske Lærde opfordrer lederne i Danmark og Norge til med fasthed at gribe ind over for disse gentagne angreb på det muslimske verdenssamfund og profeten. Ellers vil sammenslutningen være tvunget til at opfordre millioner af muslimer verden over til at boykotte danske og norske produkter og aktiviteter," hedder det i en erklæring offentliggjort i Egyptens hovedstad, Kairo.

Norsk avis bringer tegningerne
10. januar 2006: Med tilladelse fra Jyllands-Posten bringer den kristne norske avis Magazinet de 12 tegninger.

Fogh i nytårstale
1. januar 2006: I sin nytårstale nævner Fogh ikke tegningerne direkte, men siger, at Danmark har "en sund tradition for at stille kritiske spørgsmål til alle autoriteter, hvad enten de er politiske eller religiøse. Vi bruger humor. Vi bruger satire. Ja, vi har i det hele taget et lidt afslappet forhold til autoriteterne. Og for nu at sige det ligeud: Det er denne tradition for manglende autoritetstro, det er denne trang til at sætte spørgsmålstegn ved det bestående, det er denne tilbøjelighed til at sætte alt til kritisk debat, som har skabt fremskridtet i vores samfund." Samtidig understreger Fogh, at "jeg fordømmer enhver udtalelse, handling eller tilkendegivelse, som forsøger at dæmonisere grupper af mennesker på baggrund af deres religion eller etniske baggrund."

Kritik fra den Arabiske Liga
29. december 2005: Den Arabiske Ligas udenrigsministre kritiserer den danske regering for håndteringen af sagen.

Danske ambassadører kritiserer Fogh
19. december 2005: 22 tidligere fremtrædende ambassadører skriver i en kronik i Politiken, at Anders Fogh Rasmussen burde have mødtes med de muslimske ambassadører og få talt sagen igennem. Fogh afviser blankt kritikken.

Demonstrationer i Pakistan
7. december 2005: Demonstrationer i Pakistan mod profettegningerne og Danmark.

Rygter om dusør for drab
2. december 2005: I flere danske medier forlyder det, at det pakistanske parti Jamaat-e-Islami tilsyneladende har udlovet en dusør på 50.000 kr. til den, der slår en af tegnerne ihjel. Flere af tegnerne vælger at gå under jorden. Senere viser det sig dog, at der udelukkende er tale om løse rygter, og truslerne intet har på sig.

Muslimer rejser til Mellemøsten
November-december 2005: En delegation fra Islamisk Trossamfund rejser til Mellemøsten og taler med ledende religiøse overhoveder og toppolitikere. Deres mål er at få den islamiske verden til at protestere mod Danmark og tegningerne.

Ambassadørerne afvises af Fogh
19. oktober 2005: 11 ambassadører fra forskellige muslimske lande beder om et møde med statsministeren. Deres mål er, at Anders Fogh Rasmussen (V) skal tage afstand fra tegninger. Det afviser statsministeren pure. I et brev skriver han blandt andet, at "Ytringsfriheden har vide grænser, og den danske regering har ingen midler til at påvirke pressen."

Tegnere truet til at gå i skjul
14. oktober 2005: To tegnere må forlade deres bopæl og gå under jorden, fordi der er fremsat dødstrusler imod dem, skriver Politiken. Det er Politiets Efterret­ningstjeneste (PET), der har opfordret tegnerne til at gå under jorden.

Demonstration mod Jyllands-Posten
14. oktober 2005: Omkring 3500 personer deltager i en fredelig demonstration mod Jyllands-Posten i København. Avisen har nu ansat et vagtværn til at sikre avisens medarbejdere.

Muslimer: Sig undskyld
9. oktober 2005: "Det er at udnytte ytringsfriheden til en demokratisk undertrykkelse af musli­mer i Danmark," siger Qassem Zaed Ahmed, talsmand for Det Islamiske Trossamfund, der nu overvejer at anlægge sag mod avisen.

Jyllands-Posten offentliggør de 12 tegninger af Mohammed
30. september 2005: I forbindelse med offentliggørelsen skriver kulturredaktør Flemming Rose i avisen: "Det moderne, sekulære samfund afvises af nogle muslimer. De gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne religiøse følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse. Det er bestemt ikke altid lige sympatisk og pænt at se på, og det betyder ikke, at religiøse følelser for enhver pris skal gøres til grin, men det er underordnet i sammenhængen."