Danskere skal udgrave skjult by

16x9

Danske arkæologer skal udgrave ørkenby i Qatar, der blev forladt for 90 år siden

Danske arkæologer skal de næste ti år udgrave havnebyen Al Zubara i det nord­lige Qatar. Byen blev forladt i 1920 og er siden blev helt slugt af ørken­en. De har allerede gravet diskret i ørkensandet i et år. Først nu afslører arkæologer fra Københavns Universitet, at de har indgået en omfattende kontrakt med emiratet Qatar ved Den Persiske Havbugt, skriver Politiken.

"Det er den største kontrakt, universitetet nogensinde har indgået på det humanistiske område," siger lederen af projektet, arkæologen Ingolf Thuesen til avisen.

Tredive arkæologiske forskere fra hele verden - ansat af Københavns Universitet - samt en større styrke af praktiske hjælpere vil de kommende ti år være beskæftiget med at udgrave havnebyen Al Zubara i det nordlige Qatar.

Danskere førende i islamisk arkæologi
Byen blev endelig forladt omkring 1920 og er siden blev helt slugt af ørkenen, men nu skal den graves frem af sandet og gøres til en storslået arkæologisk park for hele Golfen. Målet er, at Al Zubara skal på UNESCO's liste over verdens vigtigste kulturelle mindesmærker.

Københavns Universitet har de senere år satset hårdt på at udvikle faget islamisk arkæologi. Alt mens sagen om Muhammed-tegningerne har præget Danmarks forhold til Mellemøsten, er det lykkedes danske arkæologer at bringe sig i front som forskere i Mellemøstens islamiske historie.