Fru Suha og Arafats hemmelige bankkonti

16x9

Fransk politi undersøger om Arafats penge er overført til fru Suha

Hun er født på Vestbredden, uddannet ved Sorbonne, mor til en datter og var gift med Yasser Arafat. Efter flere års luksusliv i Paris er den 42-årige Suha Arafat nu trådt frem i rampelyset.

Af Jørgen Kjærsgaard

Sidst i oktober dukkede hun op i sin mands hovedkvarter i Ramallah. Fra sin luksus-lejlighed i Paris var fru Suha hastet til Arafats sygeleje.

I næsten tre år havde parret ikke set hinanden. Israel holdt palæstinenserlederen i husarrest i Ramallah, og Suha havde åbenbart ikke lyst til at gense sin fødeby.

Den 29. oktober, da Arafat - dødssyg - blev hjulpet ud til en helikopter, var fru Suha ved hans side. Hun fulgte med, via Amman, frem til Paris og ledsagede ham, da han på båre blev kørt ind på Percy militærhospitalet.

Ingen adgang til Arafats dødsleje

Ifølge kilder på hospitalet blev fru Suha ved sin mands dødsleje under hele det dramatiske forløb. Og da nogle få palæstinensiske ledere fra Ramallh bebudede et besøg hos Arafat, blev hun rasende. Til Al-Jazeera kaldte hun lederne for en "klike, som ville begrave Arafat levende".

Hermed var magtspillet om tiden efter Arafat i gang. Og på ny blev der spekuleret på Arafats hemmelige bankkonti.

Allerede i oktober i fjor blev der pustet til bankkonti-teorien. Den offentlige anklager i Paris satte en undersøgelse i gang efter opfordring fra Bank of France.

Penge fra Schweiz

Banken oplyste, at næsten 1,3 mill.dollar (cirka 10 mill.kr.) var blevet overført fra Schweiz til fru Suhas konti i Paris. Overførslerne skulle være sket fra juli 2002 og et år frem, og Arafats penge skulle være gået ind på fruens konti i Arab Bank og den franske BNP.

Anklagerens undersøgelse er ifølge BBC News foregået i al hemmelighed, og først kommet frem fornylig i det franske satiriske tidsskrift Canard Enchaine.

Fru Suha er fra barnsben vant til omgang med penge. Hendes far var bankmand i Ramallah og Nablus, hvor hun er født og opvokset. Moderen er en højt anerkendt palæstinensisk journalist, Reemonda Tawil.

Katolikken blev muslim

Som ung studerede Suha Tawil ved Sorbonne i Paris, før hun via sin journalist-mor mødte Yasser Arafat. Efter mødet flyttede hun til Tunis for at arbejde som sekretær for ham i PLOs eksil-hovedkvarter.

Suha var opdraget som katolik, men konverterede til islam og giftede sig med Arafat i 1991. Hun var sidst i 20'erne, han i 60'erne.

Da Arafat i 1994 vendte hjem til Palæstina og slog sig ned i Gaza, var Suha ofte ved sin mands side, men hun tilbragte mest tid i Paris.

I juli 1995 blev datteren Zahawa født i Paris. Forældrene fortsatte med at leve hver deres liv, og da Israel satte Arafat i husarrest i Ramallah, valgte fru Suha at tilbringe al sin tid i sit elskede Paris - sammen med datteren.

Da Hillary Clinton blev vred

Helt tie kunne fru Suha dog ikke i sin luksuslejlighed. Til et saudi-arabisk magasin sagde hun i 2002, at hvis hun havde en søn, ville der ikke være nogen større hæder end lade ham give sit liv for den palæstinensiske sag - underforstået som selvmordsbomber.

Et par år tidligere fik hun Hillary Clinton på nakken. Ved et møde i Ramallah mellem de to beskyldte fru Arafat Israel for at forgifte palæstinensiske områder og vandløb. Hillary blev rasende over beskyldningerne, som hun kaldte grundløse og kun egnede til at ødelægge fredsprocessen i Mellemøsten.