Ikke uden overraskelser

16x9

Det var en ministerrokade med overraskelser _ læs her om de nye og de gamle navne i dansk politik

Anders Fogh Rasmussen ville nok helst have været helt fri for operationen. Den har sikkert ikke været nem. Det er første ministerrokade i Foghs tid - ud over udskiftningen af forsvarsminister Svend Aage Jensby med Søren Gade. Og den er ikke uden overraskelser

Connie Hedegaard. Navnet på den ikke helt lille overraskelse i Foghs ministerrokade. Hun bliver ny miljøminister, mens skatteminister Svend Erik Hovmand må sige farvel til regeringsarbejdet.

Mens ellers blev det store spørgsmål nok besvaret som ventet.

Med Mariann Fischer Boel som dansk bud på en kommissærpost har statsminister Anders Fogh hjulpet EU-kommissionsformand Barroso med at holde løftet om en tredjedel kvindelige kommissærer. Barroso kunne så levere en tung post som tak. Eventuelt landbrug eller fødevarer, men intet er endnu afgjort.

Den store overraskelse
Studieværten Connie Hedegaard, der ellers har slået sine folder på DR2, bliver set som den helt store overraskelse i ministerrokaden.

Den 43-årige Hedegaard forlod ellers den politiske scene efter at have været udnævnt som konservativ kronprinsesse under Schlüters regering. Siden blev det til en noget anden synsvinkel på det politiske liv, da hun blev uddannet cand. mag. og journalist og siden chef for Radioavisen i 1994-98 for derefter at blive studievært på DR2's "Deadline" i 1998.

Det var som 23-årig hun blev landsformand for Danmarks Konservative Studerende, og i 1984 kom hun i Folketinget for partiet. Her roste fhv. statsminister Poul Schlüter (K) hende som et politisk naturtalent. Hun var først forsvarsordfører 1987-89, før hun 1989-90 blev partiets politiske ordfører.

Hun har siden også haft tillidsposter i pressen og var senest formand for udvalget, som vurderede de tre journalistuddannelser på Journalisthøjskolen i Århus, Syddansk Universitet i Odense samt Roskilde Universitetscenter. Men nu er hun altså tilbage i Folketinget. Connie Hedegaard er desuden cand. mag. i litteraturvidenskab og historie fra Københavns Universitet.

Pigen fra landet
Det er nok det nærmeste man kommer indbegrebet af en fynsk bondepige, der nu sendes afsted mod EU. Mariann Fischer Boel blev født den 15. april 1943 i Aasum lidt uden for Odense af forældrene godsejer Hans Boel og Valborg Boel. Nu gik det bare sådan, at hun senere blev godsejer, så fødevareminister og nu Danmarks bud på en EU-kommissær.

Boel kom for alvor i mediernes søgelys, da hun lod tårerne få frit løb efter at have set TV-billeder af mishandlingen af heste under en dyretransport. Hun sagde efterfølgende, at hun under det danske EU-formandskab ville sikre dyrene bedre vilkår under transport. Det lykkedes ikke, men nu får hun måske chancen igen, hvis den nye EU-post bliver inden for det område.

Men det lå ikke umiddelbart i kortene, at hun skulle stå frem som den emotionelle kvinde. Mariann Fischer Boels far havde egentlig ønsket sig en dreng og derfor blev hun i stor udtrækning opdraget som sådan en.

Boel blev valgt som folketingsmedlem for Venstre i Fyns Amtskreds 1990. Hun blev udnævnt til fødevareminister i november 2001.

"Jeg blev grebet af politik, fordi jeg syntes, det var udfordrende, nærværende og givende. Jeg har dog aldrig set det som et kald eller saliggørende at blive folketingspolitiker", har Mariann Fischer Boel udtalt.

Og det har da heller ikke været en ministertid uden kampe. Fiskerne har skældt hende ud over indførelsen af havdage i Nordsøen, landmændene over hendes håndtering af EUs landbrugsreformer - og forbrugerorganisationerne over de nedskæringer på fødevareforskning og sikkerhed.

Selvom Fischer Boel aldrig har været kendt for at promovere sit privatliv endte hun alligevel på forsiden af flere danske aviser i forbindelse med Folketingets formand, Ivar Hansens død. I en pressemeddelelse udsendt fra Fødevareministeriet, blev det oplyst at Ivar Hansen, var død i Mariann Fischer Boels lejlighed i København.

Jensen bliver forfremmet
Det stod allerede få minutter efter ministerrokadens offentliggørelse på 33-årige Kristian Jensens (V) hjemmeside, at han var blevet udnævnt til ny skatteminister. Og når man kigger på CV'et for regeringens nye skatteminister, er det da også nærliggende at tro, at han nu har fået et af sine absolutte drømmejob.

Kristian Jensen har siden 2001 været Venstres finansordfører og næstformand i Folketingets Skatteudvalg. Derfor var valget helt naturligt. TV 2 NYHEDERNEs politiske redaktør, Kaare R. Skou, blev for nylig bedt om at beskrive forskellen mellem den afgående skatteminister Svend Erik Hovmand (V) og den unge Kristian Jensen. Skou svarede, at "Svend Erik Hovmand kendte ordet "skattestop", mens Kristian Jensen forstod, hvad det betød.

Kristian Jensen har taget en højere handelseksamen fra Brande Handelsskole i 1991 og tog fra 1993 til 1995 Finansdiplomstudiet. Senere blev han ansat i Unibank som bankassistent i Brande, og i 1998 blev medlem af Folketinget for Venstre. Han begyndte sin politiske karriere i 1993, da han blev medlem af Venstres Ungdoms landsstyrelse. I 1995 blev han landsformand for VU.

I dag er han desuden gift og har to børn.

26 år og i Folketinget
Eva Kjer Hansen var 26 år, da hun kom i Folketinget. Nu nærmer hun sig de 40 år og kan snart kalde sig socialminister.

Og det er tilsyneladende ikke ambitionerne, det har skortet på. Fra 1994 blev hun ud over Folketinget også valgt til EU-parlamentet - og fik også et barn. Berlingske Tidende skrev før EU-valget om Kjer Hansens gennemslagskraft. "Det er en dårlig valgkamp, hvis ikke hun mindst et par gange kan tage forsiden på de sydjyske aviser - i farver. F.eks. når hun drikker en øl med Uffe Ellemann eller deler en småkage med Anders Andersen. Den slags opfatter nogle modstandere fortsat som poppet - for meget Helge Sander", udtalte en kilde til avisen.

Om Eva Kjer Hansen fortsat kan få det til tider kedelige politiske budskab til at glide lettere ned vil vise sig i nærmeste fremtid.

Den gæve sønderjyde kender allerede socialområdet særdeles godt, da hun er Venstres socialordfører og sidder i Folketingets Socialudvalg. Hun har læst økonomi på Københavns Universitet og har desuden taget en tillægsuddannelse i journalistik på Danmarks Journalisthøjskole.