Portræt af Michael Kristiansen, Foghs afgående spindoktor

16x9

Statsminister Foghs spindoktor, Michael Kristiansen, i sag om telefonregning og taxiboner

Statsminister Anders Fogh Rasmussens afgående spindoktor Michael Kristiansen er på falderebet - inden han 1. oktober forlader Christiansborg og tiltræder en stilling i Danske Bank - røget ind i en mediestorm, som han for en gangs skyld ikke selv støber kugler til, men selv er centrum i.

Spindoktorens daværende kone har kørt taxi for 5.100 kroner på det offentliges regning ved at anvende taxiboner, som Michael Kristiansen havde adgang til i kraft af sit job i Statsministeriet.

Fra hans tjenestemobiltelefon er der på otte måneder snakket for 48.000 kroner. Det skete i den periode, hvor Michael Kristiansen netop havde fået en tjekkisk kæreste.

Regningen for hans fastnettelefon løb i perioden 2002 - 2004 op i 200.000 kroner. Da var Michael Kristiansen blevet gift med sin tjekkiske kæreste, og hun menes at have ringet til sin familie og sine venner i Tjekkiet, fordi hun havde hjemve.

Jeg havde fri telefon og kendte derfor ikke omfanget af telefonregningen, forklarer Michael Kristiansen til TV 2 | NYHEDERNE.

Sagen blev oprullet i forbindelse med at Ekstra Bladet fik aktindsigt i pressechefens bilag.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil nu have statsministeren til at redegøre for, hvorfor ministeriet ikke standsede dan sagen kunne rulle så langt uden påtale over for Kristiansen.

Skarp analytiker
Michael Kristiansen tilskrives en væsentlig del af æren for Anders Fogh Rasmussens valgsejr i 2001.

Han er god til at læse det politiske spil, og som journalist kender han medierne indefra, og han ved, hvad der tænder journalisterne, når der skal sælges historier til forsiden.

Og så var han efter sigende den første politiske rådgiver, der introducerede fokusgrupper og kvantitative målinger hele vejen gennem valgkampen.

"Det betød at vi hver dag i valgkampen præcist vidste, hvad der var på vælgernes dagsorden," har Michael Kristiansen fortalt i et interview med Information.

Han har slidt sig selv og to koners tålmodighed ned undervejs i arbejdet for Fogh, forklarer han om sin baggrund for at kvitte jobbet som spindoktor for statsministeren til fordel for Danske Bank.

Uddannelse og karriere
Han voksede op i et arbejderkvarter på Vestamager nær Kongelunden. Faderen var lastbilchauffør, mens moderen passede sønnen og en to år yngre datter.

Michael Kristiansen var god i skolen, både til det faglige og til sport, og hans strategiske evner blev bl.a. udfoldet i selskab med vennerne over et spil skak.

Han fik en bifagseksamen i filmvidenskab på Københavns Universitet og kom under sin uddannelse som journalist i praktik på Weekendavisen.

Som færdiguddannet blev han redaktør på Euroman, han har været leder af Berlingske Tidendes samfundspolitiske redaktion og redaktør på Politikens søndagsredaktion.

Senere gik han over i kommunikationsbranchen og blev informationschef i Den Almindelige Danske Lægeforening og senest direktør i kommunikationsfirmaet Co-Brus, inden han som 38-årig afløste Henrik Qvortrup som rådgiver for Anders Fogh Rasmussen i 2001.

Produktioner og bøger
Kristiansen er forfatter eller medforfatter til fem bøger, bl.a. biografier om Poul Schlüter og Niels Helveg Petersen ("Manden og magten" sammen med Thomas Larsen), og sammen med Jakob Kvist stod han bag dokumentarfilmen "Kandidaterne" om kampen om statsministerposten mellem socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen og Venstres Uffe Ellemann-Jensen.

Familie
Han har to børn med sin første kone, journalist Chstina Lopes, og hans anden kone, Linda, som nu er vendt tilbage til sit hjemland Tjekkiet, venter barn.