Danskere bag nye plast solceller

16x9

En ny dansk opfindelse kan bane vejen for et regulært solcelleeventyr. Hidtil har Danmark været kendt på den internationale klimascene for vindmøller. Men nu er det lykkedes Risø-forskere og virksomheden Mekoprint Electronics at udvikle solceller af plastic.

"Tager man en fodboldbane og dækker den med plastsolceller, skal man kun bruge omkring 750 gram materialer. Derfor er omkostningerne forbundet med at producere solceller af plastic meget lavere end for solceller lavet af silicium," siger Torben Damgaard Nielsen, forretningsudvikler ved Risø DTU.

Fem år under vejs
Alene sidste år omsatte solenergi­industrien på verdensplan for over 200 mia. kr. Dermed kan opfindelsen give grobund for en helt ny industri i Danmark og måske tusindvis af nye arbejdspladser.

Risø DTU har arbejdet med projektet siden 2001. De seneste fem år i tæt samarbejde med Mekoprint Electronics i Støvring.

"Vores andel i projektet er at gøre det til noget, der kan bruges i den virkelige verden," siger Karsten Ries, divisionsdirektør i Mekoprint Electronics.

Kapløb med tiden
Virksomheden har udviklet den industrielle masseproduktion, mens Risø-forskerne har udviklet det aktive blæk, som trykt på plastic gør det muligt at omsætte solens stråler til CO2-fri strøm.

Risø DTU og Mekoprint er overbevist om, at projektet har potentiale til at udvikle sig til en dansk pendant til Finlands mobileventyr anført af Nokia.

"Der er nogle områder, hvor vi i Danmark kan blive store. Dette er et af dem. Men det er et kapløb, og det er nu, vi skal handle," siger Karsten Ries.

Uanede muligheder
Brugen af solens energi har i årtier været hæmmet af, at produktionen af traditionelle silicium-solceller er begrænset og meget dyr. Det gælder ikke for plastsolceller, som kan produceres til priser, der vil gøre solenergi til den grønne energis folkevogn.

Plastsolceller åbner uanede muligheder for billig adgang til strøm i udviklingslande, solceller på husfacader, gardiner, biler eller gigantiske solcelleparker. Alt sammen løsninger, som skubber bag på verdenssamfundets mål om at reducere brugen af brændsler som olie, gas og kul.