Sådan bliver Windows 8 på tablets

Vi var mange, der blev overraskede da Microsoft på CES-messen sidste år afslørede, at man arbejdede på at få Windows til at fungere på maskiner med

Vi var mange, der blev overraskede da Microsoft på CES-messen sidste år afslørede, at man arbejdede på at få Windows til at fungere på maskiner med ARM-indmad.

Det lyder muligvis meget teknisk og kompliceret, men ARM-baserede processorer bruges i megen af vores moderne forbrugerelektronik, eksempelvis i stort set alle tablet-computere og smartphones.

ARM-processorer har et utrolig lavt strømforbrug, og der derfor bedre i små gadgets end de x86-baserede Intel- og AMD-processorer, der findes i de fleste bærbare og stationære computere.

Microsoft har netop publiceret en masse information om, hvordan Windows 8 på ARM vil fungere og opføre sig.  Det ser ud til, at Windows på ARM langt hen af vejen vil minde om Android på tablets. 

LÆS OGSÅ: Nu kommer Windows 8 ud til dig

[image:fid:40565]

Du vil ikke kunne købe Windows 8 til ARM og installere det på din nuværende Android-tablet eller iPad, men kun finde operativsystemet forudinstalleret på tablets ude på butikshylderne.

Windows på ARM vil ligne Windows 8 til almindelige pc’er, og vil langt hen af vejen også opføre sig på samme måde, men der vil dog alligevel være en række forskelle.

Eksempelvis vil Windows på ARM ikke virke med ældre Windows-programmer. Du vil altså ikke kunne tage din eksisterende udgave af Office eller dine yndlingsprogrammer og installere dem på din ARM-baserede tablet med Windows 8. 

Alle programmer skal sælges, downloades og installeres via Microsofts indbyggede onlinebutik i Windows 8, og Microsoft ser gerne, at de laves den nye Metro-brugergrænseflade, der er optimeret til berøringsfølsomme skærme.

Microsoft fortæller, at udviklere vil kunne lave et program, en app, til både ARM og x86, og sælge eller gøre dem tilgængelige via den indbyggede butik i Windows 8. 

LÆS OGSÅ: Kør Android-apps på din Windows-pc

[image:fid:40566]

Windows på ARM vil stadigvæk have det klassiske Windows-skrivebord, men det skal kun aktiveres hvis du skal rode med en masse filer eller hvis du virkelig skal være produktiv, f.eks. med Office med tilsluttet mus og tastatur.

Ja, du læste rigtigt; det kommende Office 15 kommer også til Windows til ARM, så du med en tynd og let Windows-tablet kan gå i krig med det avancerede husholdningsbudget eller redigere løs i lange Word-dokumenter.

Windows på ARM vil skille sig ud fra den klassiske Windows-oplevelse på en række forskellige måder. Eksempelvis vil du ikke skulle slukke din tablet eller sætte din i dvale. Ligesom med en Android-tablet eller iPad skal du bare trykke på tænd/sluk-knappen, og så går maskinen i en tilstand, hvor den næsten ikke bruger noget strøm, men stadigvæk kan modtage mails eller anden data.

Microsoft lover, at den typiske tablet vil kunne overleve i denne tilstand i flere uger uden at købe tør for strøm.

Du vil heller ikke skulle bekymre dig om at downloade eller opdatere drivere, eller opdatere din antivirus. Det hele vil klares automatisk i baggrunden.

LÆG OGSÅ: Microsoft fjerner Start-knappen

[image:fid:40567]

Microsoft forventer, at de første ARM-baserede tablets med Windows 8 vil være ude i butikkerne samtidig med at Windows 8 til almindelige pc’er, antageligvis til efteråret.

Du kan prøve Windows 8 på din computer fra den 29. februar, hvor Microsoft frigiver en åben beta af det kommende operativsystem.

Du kan se en 5-minutter lang video af Windows på ARM forneden, eller se den i bedre kvalitet på Microsofts blog her!

Video: Windows på ARM (klik på play-knappen for at starte video)