Kriminelle bander med skydevåben

16x9

Københavns Politi tog i slutningen af 2007 Politiloven i anvendelse for at forsøge at få bugt med utallige skudepisoder mellem kriminelle bander i hovedstaden.

Store dele af København blev udnævnt til visitationszoner, hvor politiet uden videre må visitere folk for at se, om de er bevæbnede.

Kulminerede med drab
Skudepisoderne kulminerede den 13. december, hvor en 21-årig mand blev skudt ned i Mimersgade på Nørrebro i København. Han sad i en bil, som blev beskudt med pistolskud.

I dagene forinden var blandt andet en boligblok i Taastrupgård på Københavns vestegn blevet beskudt i, hvad politiet også betegner som et bandeopgør.

Politiet har dog gjort meget ud af at pointere, at vi ikke står med en decideret bandekrig i Danmark. Ifølge ledede politifolk er skudepisoderne mere eller mindre isolerede hændelser mellem forskellige kriminelle grupperinger - og altså ikke en organiseret krig, som vi så med rockerkrigen i 90'erne.

Skærpelse af våbenloven
De mange skudepisoder fik justitsministeren til at varsle en skærpelse af loven, så besiddelse af et ulovligt skydevåben skal være nok til øjeblikkelig varetægtsfængsling.

Også politiets brug af skydevåben kom til debat: To politifolk blev frifundet, efter de sidste år havde skuddræbt en mand i forbindelse med en biljagt efter en drabsmand i Københavns Nordvestkvarter. Sagen er nu anket til landsretten.