Året der gik i Danmark

16x9

Nyhederne.tv2.dk giver her vores bud på historier fra 2007, der vil blive husket i fremtiden. Godt nytår!

Nyhedsåret 2007 går på hæld. Det blev et begivenhedsrigt år, hvor bl.a. Nørrebros unge og politiet var i gadekampe, en beruset ung mand fik det ganske, danske fodboldrige på nakken - og så fik Danmark en lille, ny prinsesse.

Nyhederne.tv2.dk giver her vores bud på historier fra 2007, der vil blive husket i fremtiden. Godt nytår!

En af de store nyheder først på året fik mange herhjemme til at tænke på, hvordan vi behandler de svageste i vores samfund. De ansatte på bostedet Strandvænget i Nyborg ydmygede beboerne både fysisk og verbalt. Programserien på TV 2 resulterede i at lederen og adskillige ansatte på Strandvænget blev fyret.

Ungdomshuset på Nørrebro er et sted, der i årevis har givet de københavnske politikere hovedpine. Huset var solgt til den religiøse sekt Faderhuset og politiet blev bedt om at rydde huset for unge, der insisterede på at blive boende. Men den øverste politiledelse udsatte gang på gang rømningen. Lige indtil tidligt om morgenen d. 1. marts, hvor politiet rykkede ind i huset fra taget via helikopter. I dagene efter stod Nørrebro i flammer.

Danmarks Radios nye byggeri i Ørestaden blev meget dyrere end planlagt. DR var i det forgangne år tvunget til at fyre ca. 300 medarbejdere og skære ned i udbuddet af programmer. Det førte til strejker blandt DR's ansatte, der var utilfredse med at DR Byens budget var overskredet med flere hundrede millioner kroner - og at det var de ansatte der skulle betale.

Sportsåret 2007 vil blive husket for en perlerække af skandaler, pinligheder og indrømmelser. Den 25. maj 2007 krøb Ørnen fra Herning til korset og indrømmede, at han havde taget doping. Indrømmelserne kom efter at Bjarne Riis' tidligere massør på Telekom-holdet udgav sine afslørende erindringer.

I juni blev en helt almindelig ung mand den mest udskældte person i hele landet. Danmark spillede EM-kvalifikationskamp mod Sverige i Parken. I kampens sidste hektiske minutter giver Christian Poulsen en svensk spiller en knytnæve i maven. Der dømmes straffe til Sverige og Poulsen får rødt kort. Det får den unge mand til at løbe ind på banen og slå ud efter kampens dommer, der afbryder kampen og dømmer Sverige som vinder med 3-0.

I juli kører cykelrytteren Michael Rasmussen sit livs Tour de France og fører løbet få dage før målstregen i Paris, men så går det galt. Rasmussen undgik inden touren en dopingkontrol - ifølge ham selv fordi han befandt sig i Mexico. Men det er løgn, siger en cykelkommentator, der har mødt Rasmussen på træningsture i Italien. Rasmussen bliver fyret fra sit hold og smides ud af løbet, men nægter fortsat alle beskyldninger om doping.

Den 9. september var det nær gået galt i Aalborg Lufthavn. Piloten på et fly af typen Dash 8 Q400 fra SAS anmoder om lov til at nødlande, da der er problemer med flyets landingsstel. Under landingen kollapser landingsstellet og flyet bryder i brand. To dage senere er den gal igen, da et Q400-fly får samme problemer under en landing i Vilnius i Litauen. Det får SAS til at stoppe al flyvning med flytypen.

Krigen i Irak har kostet mange menneskeliv - også danske. Igen og igen er regeringen blevet kritiseret for at Danmark deltog i krigen. En deltagelse, der varede til august i år, hvor de danske soldater blev trukket hjem. Den danske styrke på 450 soldater blev reduceret til en helikopterenhed, som her i december også er vendt hjem til Danmark igen. Der er dog fortsat omkring 50 danske soldater i Irak.

2007 var også året, hvor terror var på dagsordenen i de danske retssale. I februar blev den 17-årige Abdul Basit Abu-Lifa idømt syv års fængsel i terrorsagen fra Glostrup, der havde forbindelse til Sarajevo i Bosnien-Herzegovina. Den dom blev i september efterfulgt af tre anholdelser på Glasvej i Københavns Nordvestkvarter, og i Danmarks mest kendte terror-sag fra Vollsmose i Odense blev tre mænd i november tilsammen idømt 26 års fængsel for forsøg på terrorisme - én af de dømte blev desuden udvist.

I år fødte kronprinsesse Mary en lille datter. Hele Danmarks lille prinsesse blev døbt Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. 3. oktober forlovede Prins Joachim sig med franske Marie Cavallier. De skal giftes lørdag den 24. maj 2008. Forhenværende prinsesse Alexandra giftede sig med sin kameramand Martin Jørgensen.

Vejret i år har været totalt uforudsigeligt. Et år fyldt med vejrrekorder, der desværre mest var af negativ karakter i form af nedbør, nedbør og mere nedbør. Foråret 2007 lovede fint og var det varmeste i dansk vejrhistorie, men sommeren blev den vådeste i 27 år. Det gik bl.a. ud over de 100.000 gæster på Roskilde Festivalen, der sejlede rundt i muddermasser.

Politisk var året præget af folketingsvalg og Naser Khaders overraskende lancering af Ny Alliance. Partiet fik en flyvende start og blev spået stor politisk indflydelse, da valget i efteråret blev udskrevet. Et vaklende partiprogram og uro i ledelsen resulterede i, at partiet kun med nød og næppe krøb over spærregrænsen. V og K klarede ikke desto mindre skærene og beholdt regeringsmagten.