Romancen måned for måned

16x9

Kronprinsen og Mary Donaldson overværer det celebre australske galopderby, The Melbourne Cup

Mary Donaldson og kronprins Frederik har konstant været i mediernes søgelys, efter at offentligheden i november 2001 for første gang fik kendskab til den royale romance.

Af Gitte Didriksen

Parret forsøgte i mange måneder at holde det skjult, og selv efter at Mary flyttede til Danmark i begyndelsen af 2002 har det været sparsomt med kommentarer.

Indtil forlovelsesdagen har Mary ikke udtalt sig om sit forhold til den danske kronprins, og der skulle gå mere end to år førend kronprins Frederik officielt omtalte Mary som sin kæreste. Det skete i januar 2003 under VM i dragesejlads ud for Marys fødeø, Tasmanien.

Stille og roligt har kronprins Frederik trukket Mary ud af den totale anonymitet og vist hende frem for familie og venner. Langsomt, men sikkert er Mary blevet en del af Frederiks liv. Her gennemgår vi romancen måned for måned:

September 2000:
Mary Donaldson og kronprins Frederik møder hinanden under OL i Sydney i Australien.

November 2001:
Offentligheden får for første gang kendskab til rygterne om Mary Donaldsons forhold til kronprins Frederik. Parret holder to ugers ferie sammen i Australien. Billed Bladets journalist Anna Johannesen har fundet Mary Donaldson i Sydney.

22. november 2001:
Marys far og stedmor, John Donaldson og forfatteren Susan Moody, får besøg af Billed Bladet i Susans Moodys hus i Oxford i England. Parret lader sig ikke interviewe, men bekræfter den royale romance.

December 2001:
Mary forlader Australien og rejser til England. Marys far, John Donaldson, opholder sig midlertidigt i England, hvor han gæsteforelæser i matematik på universitetet i Oxford. Mary fejrer jul hos sin far og stedmor.

Januar 2002:
Nytåret tilbringer Mary sammen med kronprinsen. Hun kommer til Danmark for første gang og er bl.a. til nytårsfest hos godsejer Jørgen Skeel på Birkelse Gods i Nordjylland.

Frederik siger i et interview med Ekstra Bladets Trine Larsen, at en forlovelse ikke ligger lige om hjørnet. At han intet hastværk har, og at der er meget, han endnu skal nå. Han nævner ikke Mary.

Februar 2002:
Mary er på besøg i kronprinsens lejlighed på Amalienborg. Kronprinsens hofchef, Per Thornit, bekræfter for første gang, at Mary Donaldson har været til middag og har tilbragt en weekend på Amalienborg.

Marts 2002:
Mary og Frederik er på en uges skiferie sammen i Verbier i Schweiz.

Maj 2002:
2. maj: Ugebladet Se og Hør udlover en dusør på 10.000 kroner for det første billede af Mary på dansk jord.

10.-12. maj: Mary og kronprinsen opholder sig på Marselisborg Slot. Ekstra Bladet spotter Mary og Frederik på café Casablanca i Århus, men de når at smutte inden fotograften kommer. Mary ses også shoppe i Magasin og på løbetur i Marselisborg skoven, mens kronprins Frederik deltager i dragesejlads i Kalø Vig.

12. maj: Måneders gemmeleg er slut – to fotografer venter ved Amalienborg og får de første billeder af Mary og kronprins Frederik sammen, da parret efter weekendopholdet på Marselisborg vender tilbage til København og er på vej ind ad porten til Amalienborg.

Juni 2002:
Mary får ridetimer på Christiansborg Ridebane.

29. juni:
Kronprins Frederik ledsages for første gang af Mary til en pressedækket barnedåb hos Caroline og Peter Heering på Sydsjælland.

Juli 2002:
20. juli 2002: Parret er til bryllup hos kronprins Frederiks venner, Tine og Thomas Fabienke, der bliver gift i Nøbbet Kirke på Lolland. Festen holdes på parrets gods Egholmgård.

Efter brylluppet tager Mary og kronprins Frederik direkte på ferie i Frankrig. De tilbringer nogle dage på Chateau Caix i Sydfrankrig sammen med flere sæt venner, bl.a. Jeppe Handwerk og Birgitte Zachau samt Holger Foss og Rose Gad.

Efter Frankrigsturen tilbringer parret fem dage på Mallorca i Bent Fabricius-Bjerres villa i selskab med Anne Fabricius-Bjerres søn Peter Warnøe og dennes hustru Malene Juhl-Jørgensen.

På Mallorca hilser Mary også på det spanske kongepar. Anledningen er den årlige sejlads "Kongepokalen". Gæster hos det spanske kongepar var også det norske og græske kongepar samt flere af deres børn – alle hilste på Mary. Spansk TV fik de første TV-billeder af parret sammen.

August 2002:
Mary flytter ind i en luksuslejlighed på Langelinie i København. Kronprins Frederiks personale og veninden og skuespilleren Ellen Hillingsø hjælper med at indrette lejligheden.

8. august:
Dronning Margrethe og prins Henrik holder deres årlige pressemøde på vinslottet Caix i Sydfrankrig. Pressen er ivrig efter at høre om kronprinsens fremtidsplaner, om hvorvidt Mary Donaldson er en del af dem. Dronningen svarer, at det er for tidligt at tale om, men benægter ikke at have mødt hende. Prins Henrik siger derimod, at han endnu ikke har haft lejlighed til at møde Mary Donaldson.

17. august:
Mary og kronprins Frederik er til bryllup i Hou Kirke på Langeland. Brudeparret er TV-producer og frømand Jeppe Handwerk og statsautoriseret revisor Birgitte Zachau. De første TV-billeder af parret sammen på dansk jord.

24. august:
Mary og kronprins Frederik er til bryllup hos baron Otto Reedtz-Thott og Helle Zøfting i Frederiksborg Slotskirke.

September 2002:
5. september 2002:
Mary begynder på sit nye job som projektkonsulent hos Microsoft i Vedbæk, tidligere Navision. Efter kun fire arbejdsdage i firmaet tager hun 14 dage fri for at tage til Brasilien, hvor Frederik allerede opholder sig i forbindelse med en Albert Eckhout-udstilling. De er på ferie i Brasilien i 12 dage.

Oktober 2002:
7. oktober:
Ninkas bog "Rejse i livet. Kronprins Frederik fortæller til Ninka" udkommer. Bogen er baseret på otte samtaler med kronprins Frederik gennem to et halvt år. Han nævner ikke Mary med et eneste ord.

Mary og Frederik rejser til Australien ultimo oktober.

November 2002:
1. november:
Mary og Frederik tiltrækker sig stor opmærksomhed ved et bryllup i Sankt Markus kirke i Darling Point-kvarteret i Sydney. Mary var en af de fire brudepiger, da hendes gode veninde Kylie Matthews blev gift med Anthony Jones.

5. november:
Mary og Frederik overværer det celebre australske galopderby, The Melbourne Cup, hvor en Sydney Daily Telegraph-journalist noterer sig, at Mary tager den høflige prins på de kongelige balder. Parret stiller beredvilligt op til fotografering, men vil ikke interviewes. Mary har til dato ikke udtalt sig om deres forhold.

December 2002:
6.-10. december:
John Donaldson og Susan Moody besøger Mary i København. Frederik møder dem ved flere lejligheder under det tre dage lange besøg. Efter et par dage går turen videre til Århus, hvor John Donaldson skal gæsteforelæse på Aarhus Universitet og besøge kolleger.

Mary og Frederik fejrer ikke juleaften sammen, men Mary slutter sig til den kongelige familie 2. juledag på Marselisborg Slot i Århus.

Nytåret tilbringer Mary og Frederik i den kongelige jagthytte i Trend i Nordjylland sammen med flere sæt venner.

Januar 2003:
10. januar:
Kronprins Frederik deltager i VM i dragesejlads ud for Marys fødeø, Tasmanien. Kronprinsen rejser alene til Australien, først senere dukker Mary op. Kronprinsen giver en række interviews til den danske og australske presse før Mary ankommer, og for første gang er kronprinsen meget åben om sit forhold til Mary Donaldson.

11. januar:
Mary er alene til barnedåb hos Ellen Hillingsø og Christoffer Castenskiold i Hørby kirke ved Holbæk. Kronprinsen opholder sig på Marys fødeø, Tasmanien, og dronning Margrethe, som er gudmor til Ellen Hillingsø, er sygemeldt.

13. januar:
Under et interview på Tasmanien med TV 2s udsendte reporter kalder kronprins Frederik for første gang Mary Donaldson for sin kæreste.

17. januar:
Mary ankommer til Tasmanien og bliver mødt af et stort presseopbud i lufthaven. I de følgende dage følges parret af pressen døgnet rundt.

19. januar:
Kronprins Frederik og Mary Donaldson stiller op til fotografering før en sejlads på kajen i Hobart. Og her giver kronprinsen sin Mary det første kys i al offentlighed, mens TV-kameraerne snurrer og fotograferne knipser løs. Slut med to års hemmelighedskræmmeri, gemmeleg og talen uden om. Dermed besegler han forholdet og gør det officielt på sin egen måde.

Februar 2003:
1.-8. februar:
Under sit ophold i Indien som spydspids i et dansk erhvervsfremstød bekræfter kronprins Frederik i et interview til TV 2, at forholdet til Mary Donaldson er dybt seriøst. På spørgsmålet om forlovelsesdatoen griner Frederik dog fortsat hemmelighedsfuldt.

April 2003:
2.-6. april:
Mary Donaldson og kronprins Frederik holdt igen i år skiferie i den romantiske alpeidyl i Verbier i Schweiz.

17.-21. april:
Mary Donaldson og kronprins Frederik tilbringer alle påskedagene med den øvrige kongelige familie på Marselisborg Slot i Århus. Det er første gang at parret åbenlyst har tilbragt flere dage sammen med den nærmeste famile.

Maj 2003:
28. maj: Den samlede danske presse går i højt beredskab ved dagens statsråd. Det forlyder nemlig, at dronningen er med, så der gættes på, at forlovelsen bliver annonceret. Det sker dog ikke.

August 2003:
7. august: Dronning Margrethe omtaler for første gang offentligt sin kommende svigerdatter, Mary Donaldson. Det sker på et pressemøde på slottet i Caïx, og nyheden går verden rundt. Heller ikke denne gang bliver der annonceret forlovelse.

9. august: Mary Donaldson til modeshow hos Day Birger et Mikkelsen. Her udtrykker hun sin begejstring - på dansk. "Det er fantastisk," siger hun.

September 2003:
24. september: Hoffet meddeler, at dronning Margrethe vil give tilladelse til brylluppet ved det kommende statsråd, 8. oktober.