Fupkunstner fjernet fra udstilling

En udstilling med forfalsket kunst skaber problemer for Bornholms Kunst­museum.
Hovedleverandøren af forfalskningerne er den russiske kunstsvindler Elena Ivannikova, der har været eftersøgt i 10 år. Hun truede først med fogedforbud, hvis ikke museet fjernede hendes forfalskninger.

"Men nu er vi blevet enige med hendes advokat om, at hvis hendes navn ikke optræder i udstillingen, så kan vi beholde billederne og behøver ikke at lukke udstillingen ned," siger museums­direktør Lars Kærulf Møller.

Udstillingen "Ægte forfalskninger" viser falske malerier side om side med den ægte vare.

Eftersøgt gennem 10 år

Det er dog ikke et hvilket som helst navn, museet sletter fra udstillingen. Elena Ivannikova har nemlig været eftersøgt af politiet i Århus i mere end ti år for sine kunstforfalskninger.

"Vi fik en henvendelse fra et auktionshus om en mistænkelig russisk kvinde, der havde afleveret et maleri af en kendt bornholmsk maler til salg. Først troede vi, at det måske var stjålet og fik det eftersøgt gennem Interpol," fortæller kriminalassistent Poul Juul Eriksen fra Østjyllands Politi til Ritzau.

Politiets eftersøgning gav dog intet resultat, og så var det, at man kom på sporet af falskneriet ved at tage kontakt til museet på Bornholm.

"Og så fandt vi frem til, at hun havde solgt en række andre falske malerier på andre auktioner," siger Poul Juul Eriksen.

Ville ikke udlevere hende

I mellemtiden var Elena Ivannikova over alle bjerge, og da hun endelig blev fundet i Holland, ville hollænderne ikke udlevere hende.

Men sagen sluttede ikke helt, fordi politidirektøren i Århus gav Bornholms Kunstmuseum lov til at låne billederne til museet. Nu hvor hendes navn er fjernet fra udstillingen, er der sat foreløbigt punktum for Elena Ivannikova.

Hendes advokat siger, at hun er blevet gift i Holland og faldet til ro, men i kunstkredse spekulerer man i, om hun stadig maler kopier af kendte malerier.