Danskere vil donere automatisk

16x9

Danskerne er parate til at ændre donor­loven, så alle som udgangspunkt er organdonorer fra fødselen. Næsten 70 pct. siger ja, viser en meningsmåling foretaget af Catinét.

I dag kræver donation tilmelding til donorregistret, men da der er mangel på organer, har eksperter foreslået, at Danmark ligesom 19 andre europæiske lande indfører, at man automatisk er organdonor, med mindre man aktivt fra­melder sig donorregistret. Og det for­slag er der opbakning til i befolk­ningen, hvor 69,3 pct. siger ja, mens 24,6 pct. siger nej.

Resultatet både glæder og overrasker Ib Garde-Nissen, der er formand for Transplantationsgruppen, som tæller en række patientforeninger.

"Det er et fantastisk højt tal, og jeg er meget glad. Inderst inde har jeg haft min tvivl om, hvorvidt der var støtte i befolkningen til det her. Jeg havde troet, at der skulle længere tids debat til," siger Ib Gaarde-Nissen.

Også lektor i filosofi og medlem af Etisk Råd Klemens Kappel er overrasket over, at så mange tilsyneladende er parate til at forlade den nuværende ordning.

"Det er tankevækkende, at så mange accepterer princippet om formodet samtykke. Jeg er overrasket, for både flertallet af politikere og Etisk Råd har i mange år gået ud fra, at det var bedst med den nuværende ordning," siger Klemens Kappel.

Personligt støtter han formodet samtykke, så længe menneskets selvbestemmelse respekteres, og befolkningen bliver grundigt informeret. Så kan de, der ikke ønsker at være donorer, bare melde fra. På baggrund af målingen opfordrer han politikerne til at tænke sig om en ekstra gang:

"Vi står i en situation, hvor der er mangel på organer. Samtidig er der en befolkning, hvor et meget stort flertal går ind for formodet samtykke. Når det nu er sådan, at mange er parate til at lave systemet om, så bør politikerne genoverveje sagen," siger Klemens Kappel.

Venstres sundhedsordfører, Jørgen Winther," siger, at han er positiv over for en ændring. Personligt støtter han formodet samtykke, og det glæder ham, at så stor en del af befolkningen er af samme opfattelse.

"Det er min personlige holdning. Det er ikke noget vi har diskuteret i gruppen, men det vil vi gøre på vores sommergruppemøde," siger Jørgen Winther.

I regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er der imidlertid ikke opbakning. Partiets sundhedsordfører, Birthe Skaarup, synes, at formodet samtykke er anmasende, og hun vil hellere bevare den nuværende ordning.

"Det kommer ikke bag på mig, at 70 pct. støtter formodet samtykke. Det har tidligere målinger også vist. Problemet er bare, at man ikke kan bruge det til så meget. Når de pårørende står i situationen, så siger de nej," siger Birthe Skaarup.

"I stedet skal vi gøre mere for at informere og uddanne personale, som kan rykke ud og tale med de pårørende," siger hun.

Meningsmålingen omfatter godt 1000 personer over 18 år.