Gammelt kød gav pølseforgiftning

16x9

To indlagt på Færøerne efter at have spist flere måneder gammelt kød

To personer på Færøerne er indlagt med den alvorlige sygdom botulisme, også kaldet pølseforgiftning, efter at have spist nationalretten, skærpekød.

Skærpekød består af fårekød, der uden hverken saltning eller røgning hænges op i udhuse. Efter at have hængt i nogle måneder er kødet tørret så meget, at det kan spises uden det hverken koges ellers steges forinden. Et stykke af det skærpekød, de to sygdomsramte har spist, blev sendt til Levnedsmiddelstyrelsen i Danmark, der har stadfæstet, at kødet indeholdt det meget giftige botulismetoksin.

Giftstoffet er højst sandsynligt opstået, fordi det tørrede fårekød har hængt for varmt i de første dage efter slagtningen.

Ifølge landslæge Høgni Debes Joensen er der de sidste 20 år anmeldt syv tilfælde af botulisme på Færøerne. Heraf er to døde.