Danmarks rigeste: Så stor er Mærsk-fonden

16x9

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, eller bare Almenfonden, som de fleste kender den, har netop doneret en milliard kroner til folkeskolen, men med en pengetank på 56 milliarder kroner ligner det næsten et greb i lommen.

Almenfonden er Danmarks rigeste fond, og bidrager til flere forskellige projekter lige fra støtte til minerydning i Afghanistan til et kæmpe isbjørnehabitat til 150 millioner kroner.

Ifølge Almenfondens egen hjemmeside har de fra 2010-2012 uddelt cirka 900 millioner kroner om året. Og der er bud om pengene, for Almenfonden behandler omtrent 1600 ansøgninger om støtte årligt, mens kun et par hundrede godkendes.

Som landets rigeste fond arbejder Almenfonden med en bogført egenkapital på knap 56 mia. kroner ifølge fundingguiden.dk.

Fonden er opkaldt efter A.P. Møller og hans amerikanske hustru Chastine. Fonden blev stiftet i 1953, da A.P. Møller ville sikre, at redderiet blev i familiens hænder. Siden da har fonden givet penge til både stort og småt. Nedenfor er der en udvalgt liste af fondens bidrag.

Operaen på Holmen
Operaen på Holmen, der blev indviet i 2005, er nok det mest kendte bidrag fra fonden. Med et prisskilt på 2,4 milliarder kroner, er det fondens absolut største bidrag, og Mærsk Mc­Kinney Møller tog selv initiativet. Operahuset blev kaldt en folkegave, men vakte stor diskussion hjemme i stuerne om, hvor mange der egentlig ville få glæde af operaen, og om de penge kunne være brugt bedre andre steder.

Den Arktiske Ring
Den Arktiske Ring var et nyt habitat til isbjørne i Zoologisk Have ved Valby Bakke. Projektet kostede 150 millioner kroner og gav altså isbjørnene 3.100 m2 at boltre sig på.

Fregatten Jylland
Også Fregatten Jylland nødt godt af støtten, da de modtog 4 millioner kroner til at restaurere en dampbarkasse, et slags hjælpefartøj til Fregatten.

Digitalisering af bladtegninger
Fra 2009 har Almenfonden samlet cirka 200 samlinger på omtrent 200.000 tegninger, hvoraf udvalgte tegninger registreres og digitaliseres. Museet for Dansk Bladtegning har siden 2009 modtaget 4 millioner kroner fra fonden.

Skolestøtte
I dag meddelte fonden så, at de vil bidrage med en milliard kroner til den danske folkeskole, der blandt andet skal gå til efteruddannelse af lærere. Beløbet er det næsthøjeste, som fonden har doneret.