Greenpeace: Narkofund er pure opspind

16x9

Russiske myndigheder siger, at de har fundet narkotika om bord på Greenpeace skibet Artic Sunrise.

Skibet har været i de russiske myndigheders varetægt efter at den 30 mand store besætning blev anholdt, da de forsøgte at borde en boreplatform i det arktiske hav den 18. september. Blandt de anholdte var danske Anne Mie Roer Jensen

"Det er en fornærmelse"
Beskyldningerne om ulovlige stoffer er ifølge Greenpeace International pure opspind og et forsøg på at sætte organisationen i et dårligt lys.

- Enhver beskyldning om, at der er fundet ulovlige stoffer er en fornærmelse, udtaler Greenpeace International i en pressemeddelelse onsdag.

- Vi antager, at beskyldningerne er designet til at aflede opmærksomheden fra den voksende globale forargelse over den fortsatte fængsling af de tiltalte. Enhver på stand om fund af ulovlige stoffer er smædekampagne. Det er ganske simpel fabrikation, fortsætter de.

Nultolerance over stoffer
Tv2.dk har onsdag eftermiddag talt med Jon Burgwald, der er arktisk ansvarlig i Greenpeace Danmark. Han finder det meget usandsynligt, at beskyldningerne om ulovlige stoffer om bord på skibet kan have noget på sig. Til gengæld kan der være tale om, at myndighederne har fundet stoffet morfin på skibet til medicinske formål.

- Der er et krav fra de hollandske myndigheder om, at der skal være morfin om bord til medicinsk behandling, siger han. Skibet er hollandsk registreret.

Han tilføjer også, at skibet blev kontrolleret af norske myndigheder, inden det forlod Norge for at sejle mod boreplatformen i Arktis. Der skulle skibet ifølge Jon Burgwald være blevet gennemsøgt, og der skulle have været en narkohund med om bord.

- Jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at der ikke er en om bord, der har taget noget ulovligt med, men Greenpeace har en striks nultolerance over for alle stoffer, siger han og tilføjer, at nultolerancen også gælder hash, selvom den hollandske lovgivning er mere lempelig overfor netop dette.

Intet nyt om dansk aktivist
Danske Anne Mie Roer Jensen er sammen med de andre 29 besætningsmedlemmer og aktivister tiltalt for pirateri. En forbrydelse, der i værste fald kan koste 15 års fængsel i Rusland. Greenpeace-aktivisterne sidder alle varetægtsfængslet i Murmansk, hvor man forventer, at de skal blive, indtil deres sag kommer for retten.

Jon Burgwald kan ikke oplyse, om Greenpeace har været i kontakt med Anne Mie Roer Jensen. Han kan derfor ikke fortælle, hvordan hun har det i fængslet i Murmansk.

Greenpeace International var tidligere på ugen ude og kritisere forholdene i de tre fængsler, som de 30 tiltalte var fordelt i. Beskyldningerne gik blandt andet på, at cellerne var iskolde, og at aktivisterne sad isolationsfængslet i timevis.

Alle aktivister sidder nu i det samme fængsel, og ifølge arktisk ansvarlig Jon Burgwald, har de det godt efter omstændighederne.

Anne Mie Roer Jensens advokat er netop nu I gang med at forberede danskerens appelsag, der efter al sandsynlighed kommer til at foregå i næste uge.