En generation ramt af gæld: Tim og Sisse skylder to mio kroner

Ubetalte regninger, girokort og opkrævninger fra inkassofirma har i flere år været en del af familien Garmos hverdag.

Tim og Sisse Garmo har tilsammen en gæld på 2,3 millioner kroner, og dermed er de som tusindvis af andre unge under endt i RKI-registret for dårlige betalere.

- Det er i sådan en situation, man ligger søvnløs om natten, siger 32-årige Tim Garmo.

- Det er så overdrevet en gæld, så det jo noget, vi aldrig nogensinde kommer ud af.

Fulgte rådgivernes vejledning
Problemerne begyndte i 2006, da parret købte et hus til 1,7 millioner kroner, som de satte i stand for 600.000 kroner. Men renten på lånet steg, og i 2008 blev de af banken tvunget til at sætte huset til salg.

De fulgte rådgivernes vejledning og købte i stedet en lejligheden til 1,7 millioner kroner, inden de havde solgt huset.

Kort efter kom krisen, huset var usælgeligt, og banken sagde stop. Begge boliger røg på tvangsauktion og parret sidder nu i en lejelejlighed i Helsingør med en gæld på 2,3 millioner kroner.

- Vi bærer skylden
Tim Garmo forsøger ikke at lægge ansvaret på andres skuldre. Men han efterlyser bedre rådgivning til unge førstegangskøbere.

- Vi bærer skylden, kan man sige. Det vi bare godt kunne have tænkt os som unge førstegangskøbere af et hus og en lejlighed på det tidspunkt, det var noget vejledning, siger Tim Garmo.

Og familien Garmo er som tidligere nævnt ikke alene.

'Generation Gæld'
I en undersøgelse udarbejdet af RKI fremgår det, at cirka 100.000 personer under 40 år, er forgældet.

- "Generation gæld" er de 20 til 40-årige. De mennesker, som i dag er i en stor gældskrise i RKI-registret, og når vi ser frem, vil de også være dem, der sætter spor efter det i 10 og 20 år, siger Frank Papsø, salgsdirektør ved Experians, RKI-register.

Familien Garmo får nu økonomisk rådgivning fra et professionelt firma for at få hjælp til at forhandle med kreditorerne.