PET lærer butiksansatte at få øje på terrorister

PET-uddannede butikschefer skal forhindre terrorangreb, som det der rystede et butikscenter i Kenya.

700 butikschefer i København og Aarhus er det seneste år blevet uddannet af Politiets Efterretningstjeneste, PET, i at spotte potentielle terrorister, der vil angribe såkaldt bløde mål som butikscentre, gågader eller områder som for eksempel Nørreport Station i København.

Uddannelserne sker ifølge Jyllands-Posten i samarbejde med Trygfonden, og formålet er at forhindre angreb som det, der har udspillet sig i Kenyas hovedstad, Nairobi, de seneste dage.

- Det handler om, at folk skal tage et ansvar i deres hverdag. Vi underviser i, hvad man kan være opmærksom på, når noget afviger fra det, vi kalder normalbilledet, siger Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Afdeling for forebyggende sikkerhed i PET.

Hun understreger, at meningen ikke er at skræmme de butiksansatte, men derimod at skabe tryghed.

Samtidig lærer butikscheferne, hvordan man skal agere, hvis et angreb alligevel finder sted.

- Hvis der affyres skud, hvem har så ansvaret for at have telefonen, hvem skal sørge for resten af personalet og kunderne og så videre.

- Hvis der er tale om en bombe, så ved vi, at mange kommer til skade af flyvende glasskår, og det kan man forebygge ved for eksempel at sætte sikkerhedsfilm på glas-partierne, siger Anja Dalgaard-Nielsen til Jyllands-Posten.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp siger:

- Det er altid vigtigt at opdage det usædvanlige i hverdagsbilledet.

Det er tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen enig i. Han advarer dog samtidig mod at skabe unødig frygt.

/ritzau/