Er din ejendomsvurdering for høj? Sådan klager du

16x9

På kortet kan du se i hvilke kommuner, hvor Skat har vurderet enten for meget eller for lidt.

Op imod 75 procent af alle de offentlige ejendomsvurderinger formodes at være fejlvurderet enten for højt eller for lavt, og efter en hård kritik fra Rigsrevisionen, vil skatteministeren nu overveje en længere klagetid, så man kan rette klager af den offentlige vurdering tilbage til 2011. Sådan her finder du ud af, om din ejendom er vurderet forkert.

Første og fremmest handler det om, at man som boligejer får bestemt sit hus' handelsværdi. Og det nemmeste er, hvis der har været handlet med huset omkring tidsperioden ved den offentlige vurdering, hvilket er i oktober måned hvert år.

- Har man for eksempel købt et hus til en million kroner i august, men bliver vurderet til 600.000 i oktober, så har man jo en god sag, da man har en reel handelsværdi, siger Torben Bagge, skatteadvokat fra advokatfirmaet Tommy V. Christensen til tv2.dk.

Tjek lokalområdet
Har ejendommen ikke været til salg i længere tid, kan man i stedet kigge på de omkringliggende ejendomme, og se, om der er nogle der her er blevet solgt for nyligt, og for hvad - husk dog at sammenligne ejendommene, da ikke to huse er ens.

Derudover skal man også se, hvad de generelle kvadratmeterpriser er i lokalområdet, hvilket kan ses på blandt andet Danmarks Statistik.

- Kan jeg for eksempel se, at mit hus er vurderet til 20.000 kroner per kvadratmeter, men jeg kan se, at den lokale kvadratmeterpris i gennemsnit er på 12.000 kroner, jamen så skal mit hus godt nok være specielt, hvis det skal være så meget dyrere, siger Torben Bagge.

Klag til Skat
Hvis du mener, at din ejendom er vurderet for højt, så skal du kontakte Skat, hvor de så kan vurdere om de er enige eller uenige i vurderingen.

Vurderer Skat, at de har lavet en fejlvurdering, så ændres din vurdering, hvilket vil resultere i, at du vil betale mindre i skat. Er Skat ikke enig i din klage, eller overskrider Skat en 16 ugers sagsbehandlingsfrist, så går sagen til et vurderingsankenævn, som tager sagen.

Hvis man som klager stadig ikke er enig i vurderingsankenævnets afgørelse, går sagen til Landsskatteretten.

- Her kan man så se, at Landsskatteretten har omgjort 78 procent af alle sagerne fra vurderingsankenævnene, så vi skal altså ret højt op, før vi ser et resultat, siger Torben Bagge til tv2.dk.

Væbn dig med tålmodighed
Vælger du at klage til Skat, skal du ifølge Torben Bagge forvente, at sagen går hele vejen til Landsskatteretten. Derudover er Vurderingsankenævnet overbebyrdede med sager, så der kan sagtens gå flere år med at håndtere din sag.

Samtidig skal du forvente, at selv hvis du vinder sagen hos Landsskatteretten, så er det dig selv, der skal betale for sagsomkostningerne, da det ofte er nødvendigt med en professionel rådgiver eller advokat, og det kan godt blive dyrt.