Medicinfup i Operation X: "Juice kan helbrede kræft"

Det lyder næsten for godt til at være sandt. At et kosttilskud i juiceform kan kurere kræft

Det lyder næsten for godt til at være sandt.

At et simpelt kosttilskud i juiceform kan helbrede og kurere alvorlige sygdomme som kræft, diabetes og psoriasis.

Sandheden er da også en helt anden for virksomheden Kyäni, som ellers påstår, at firmaets produkter har en mirakuløs effekt på disse sygdomme.

Det kan Operation X afsløre torsdag aften på TV 2, når programmet undersøger firmaets påstande og forretningsmetoder.

Undervejs udfører programmets journalister en række forsøg med kosttilskuddet og kontakter fagpersoner på området, men påstandene om Kyänis helbredende helseprodukter får ikke medhold.

- Vi kan ikke måle nogen som helst ændringer i forbindelse med det her præparat, siger Lars Bo Nielsen, som er overlæge ved Klinisk Biokemisk afdeling ved Rigshospitalet og som medvirker i programmet.

Men Kyänis påstande om firmaets produkter er ikke det eneste, som får kritik. Virksomhedens forretningsmetoder læner sig ifølge Operation X op ad den model, der går under betegnelsen "pyramidespil", og det er forbudt i Danmark.

Kyäni tilbyder alle private personer at blive distributør af firmaets produkter mod betaling, hvorved man køber sig rettigheder til at hverve nye kunder, der kan sprede kendskabet til virksomheden og som selv kan købe sig ind i firmaet og hverve nye kunder. På den måde opstår der en pyramide, fordi distributørerne flerdobles ved hvert salg.

Der er aldrig tale om, at man køber Kyänis produkter, men at man køber firmaets forretningskoncept og sælger det videre.

I programmet opsøger Operation X Mogens Bjerre fra Copenhagen Business School, der er lektor i marketing, og på baggrund af optagelserne er han ikke i tvivl om, hvad Kyänis forretningsmodel går ud på.

- Det er et fuldstændigt klassisk pyramidespilskoncept, der er baseret på, at man bygger et netværk af mennesker, som man skal have til at sælge til andre mennesker, siger Mogens Bjerre.

Kyäni og Peter Jakobsson, som er en topfigur i firmaet, bliver i programmet konfronteret med beskyldningerne om de usande påstande og pyramidespils­lignende forretningskoncepter, og i mail skriver firmaet

- Peter Jakobsson er ikke længere distributør, og Kyäni tager afstand fra de påstande, som Peter Jakobsson er kommet med på de skjulte optagelser.

Man kan se Peter Jakobssons påstande i tv­indslaget øverst i denne artikel, og man kan se Operation X i sin fulde længde torsdag aften kl. 20, hvor endnu et firma bliver konfronteret med beskyldninger om pyramidespil.