Nyuddannede ryger ud af dagpengesystemet

16x9

Der kommer flere og flere nyuddannede fra universiteterne, men der er ikke arbejde til dem.

Tal fra Akademikerne, en paraplyorganisation for 23 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark, har netop offentliggjort nye ledighedstal, der viser en stigning i antallet af ledige nyuddannede.

Hos Akademikerne har de mere end 500 sager om nyuddannede, der står til at ryge ud af dagpengesystemet, fordi de har været ledige i mere end to år.

Frygt for endnu flere langtidsledige
Sekretariatsleder i organisationen, Jens Mølbach, frygter, at tallet bliver fordoblet ved udgangen af året, så organisationen står med over 1000 nyuddannede, der mister dagpengeretten.

-Der er flere og flere, der bliver langtidsledige, uden at de får prøvet deres kompetencer af. Det er problematisk, at så mange har kompetencer, som de aldrig får brugt, siger han til tv2.dk.

Har man først fået titlen som langtidsledig, kan det være svært at komme ind på arbejdsmarkedet igen, når man ikke har praktisk erfaring efter endt studietid.

-Det bliver sværere, jo længere man går ledig. De er oppe mod fordomme om, at der er noget galt med ens kompetencer, når man ikke selv har kunnet få et job i løbet af to år, siger Jens Mølbach.

Praktiske kurser kan hjælpe
De nyuddannede, der allerede har mistet dagpengeretten, står nu uden forsørgelse, hvis de ikke kan få kontanthjælp.

Senere kan de komme på uddannelsesydelse, hvor de har mulighed for at videreuddanne sig.

-Det er normalt ikke mere uddannelse, de nyuddannede har brugt for, når de kommer lige fra universitetet, men de praktisk orienterede kurser kan hjælpe til at give mere erfaring, siger Jens Mølbach.

Står du til at ryge ud af dagpengesystemet uden at have haft erfaring på arbejdsmarkedet, så hører vi gerne fra dig.

Brug formualeren herunder: