Her er talen til 3. verdenskrig, som aldrig blev fortalt

16x9

I 80'erne frygtede man en verdenskrig mellem de to stormagter USA og Sovjetunionen, og det fik dengang den britiske dronning til at klargøre en tale til nationen. Den er nu blevet offentliggjort.

- Nu spreder krigsgalskaben sig igen over verden, og vores modige land må endnu en gang forberede sig på at overleve i kampen mod store odds.

Sådan skulle den britiske dronning Elisabeth have talt til det britiske folk, hvis en tredje verdenskrig var udbrudt i 1983. I et tidligere hemmeligstemplet dokument kan man nu læse hele den britiske dronnings tale, som var blevet brugt, hvis en tredje verdenskrig begyndte.

Det skriver Dailymail.

Tilbage i marts 1983 var forholdet mellem Sovjetunionen og USA forværret yderligere i den kolde krig. USA's præsident Ronald Reagan kaldte Sovjet for det onde imperium og sendte mellemdistance atomvåben til Europa, og Rusland varmede ligeledes op.

Her er talen oversat til dansk. Du kan læse den oprindelige tekst i linket til højre.

Da jeg talte til jer for under tre måneder siden, nød vi alle varmen og fællesskabet ved en familiejul. Vores tanker var koncentreret på de stærke bånd, som binder hver generation til dem der kom før, og dem der vil komme. Krigens rædsler kunne ikke have syntes mere fjern, da min familie og jeg delte vores juleglæde med den voksende Commonwealthfamilie.

Nu spreder krigsgalskaben sig igen over verden, og vores modige land må endnu en gang forberede sig på at overleve i kampen mod store odds.

Jeg har aldrig glemt den sorg og stolthed jeg følte, da min søster og jeg lyttede til min fars tale på den skæbnesvangre dag i 1939. Ikke et eneste øjeblik kunne jeg forestille mig, at dette højtidelige og forfærdelige pligt ville ramme mig.

Vi ved alle, at de farer som vi står overfor i dag, er langt større end noget tidspunkt i vores historie. Fjenden er ikke en soldat med en riffel og heller ikke flyveren lusker rundt i himlen over vores byer. I stedet er det kræfter fra misbrugte teknologier.

Men uanset hvilke rædsler der ligger i vente, så vil vores styrke igen ligge i alle de kvaliteter, som to gange tidligere i dette triste århundrede har hjulpet os til at fastholde vores frihed.

Min mand og jeg deler med familier op og ned ad landet en fælles frygt for vore sønner og døtre, ægtemænd og koner og brødre, som har forladt vores sider for at tjene deres land. Min elskede søn Andrew er i dette øjeblik i kamp med hans enhed, og vi beder uophørligt for hans sikkerhed og for sikkerheden for alle soldater og kvinder i hjemmet og i felten.

Det er dette tætte bånd i familien, der skal være vores stærkeste forsvar mod det ukendte. Hvis familierne forbliver samlet og resolut, og giver læ til de, der lever alene og ubeskyttet, så kan vores lands vilje til at overleve ikke brydes.

Min besked til jer er derfor simpel: Hjælp dem der ikke kan hjælpe dem selv, giv støtte til de ensomme og hjemløse og lad din familie blive fokuspunktet for håb og liv til dem, der behøver det.

Da vi sammen stræber for at kæmpe mod denne nye ondskab, lad os bede for vores land og de mennesker af god vilje, uanset hvor de måtte være.

Gud velsigne jer alle.