Kaosdag venter i Tyrkiet

16x9

Hundredtusinder af tyrkere forventes i dag at nedlægge arbejdet i protest mod regeringen og politiets ugers hårdhændede behandling af demonstranter.

Det er sammenslutningen af Offentligt Ansatte som har 240.000 medlemmer samlet i 11 mindre fagforbund, der vil strejke sammen med De Revolutionære Fagforeninger.

Også lægerne, ingeniørerne og tandlægerne er klar til at udtrykke deres utilfredshed med landets premierminister.

- Premierminister Erdogan provokerer folk for at få en borgerkrig. Men ikke engang folk, der stemmer på ham, køber den, så han skaber et undertrykkende regime. Mandag vil vores medlemmer tage til deres kontorer og erklære, at de er imod det. Alt arbejde vil blive stoppet, bortset fra nødstilfælde, siger Ozdemir Aktan, formand for Tyrkiske Læger i en udtalelse til pressen.

Varslingen om generalstrejke kommer efter en weekend, hvor premierminister Recep Erdogan samlede sine støtter til store moddemonstrationer i både Istanbul og hovedstaden Ankara.

Passioneret tale fra premierministeren
Fra podiet talte premierministeren passioneret til sine tilhængere og fastslog, at de voldsomme sammenstød i gaderne ikke er sigende for den generelle situation i Tyrkiet:

- Hvis nogen vil vide, hvad der sker i Tyrkiet, så se med her fra Kazlicesme. Se på Istanbul. Disse mange hundrede tusinde mennesker brænder ikke ting af, de udøver ikke hærværk eller vold, sagde premierministeren bland andet fra en stor anlagt scene.

Civil ulydighed vil brede sig
Igen i nat var der spredte sammenstød mellem demonstranter og politiet i Istanbul.

Men hvor kamppladsen de seneste uger har centreret sig omkring Taksim-pladsen og den omstridte Gezi-park, var stenkast og tåregas i nat rykket ud i sidegaderne.

- Der har været masser af uroligheder i nat. Men demonstrationer er nu bare en del af en protestbølge. Vi vil komme til at se strejker og anden form for civil ulydighed poppe op alle steder, siger TV 2's korrespondent i Istanbul, Steffen Jensen.

Fem mennesker, heriblandt en politibetjent, har mistet livet og flere tusinder er siden urolighedernes start blevet behandlet for slagskader og tåregas.

Protest mod reformer
Optøjerne i landet tog for alvor fart fredag den 31. maj, hvor miljøaktivister modsatte sig opførelsen af et stort indkøbscenter i en park i Istanbul.

I løbet af kort tid udviklede demonstrationerne til at handle om regeringen og premierminister Erdogan, der blandt andet vil indføre et natligt alkoholforbud.

Premierministeren har lagt op til flere reformer, som mange tyrkere mener, vil gribe voldsomt ind i den personlige frihed.

Erdogan er en demokratisk valgt premierminister, og har stadig opbakning blandt en stor del af befolkningen.