Tyrkiet: Fire har mistet livet

16x9

Fire mennesker er dræbt i løbet af knap to uger med voldsomme demonstrationer i Tyrkiet, fortæller landets premierminister, Recep Tayyip Erdogan.

- Tre unge og en politimand har mistet livet under disse opstande, siger premierministeren til parlamentet.

Hidtil har dødstallet været opgivet til tre personer.

Tirsdag rykkede urobetjente ind på Taksimpladsen i det centrale Istanbul, og i løbet af dagen er mange mennesker strømmet til.

Premierministeren appellerer til, at demonstranterne forlader pladsen.

- Jeg beder dem om at forlade parken, og det gør jeg som premierminister.

- Den tyrkiske økonomi er blevet ramt af disse begivenheder. Forsøg på at ødelægge Tyrkiets omdømme er sat i værk som del af en systematisk plan, siger Erdogan.

Tirsdag gik betjente i gang med at fjerne barrikader på pladsen, hvor mange aktivister har slået sig ned og overnattet de seneste 12 dage, hvor der er blevet protesteret.

Protesterne har stået på i byer over hele landet.

I starten var demonstrationerne rettet mod planer om at nedlægge en park i Istanbul til fordel for byggeri, og senere har de kredset om en generel modstand mod den konservative regering i landet.

Trods premierministerens dystre meldinger om optøjernes konsekvenser for landets økonomi, blev det tirsdag offentliggjort, at Tyrkiets vækst i årets første kvartal var på tre procent - hvilket er over forventning.

/ritzau/AFP