Forsvarschef imod fusionsplaner

Forsvarschef Peter Bartram er ikke særligt begejstret for den fusion af forsvarsledelsen og Forsvarsministeriet, som regeringen og Enhedslisten ønsker.

Ifølge en aktindsigt, som Information har fået, er Bartram ved flere lejligheder kommet med alvorlige indsigelser mod planerne, som giver forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ret til fremover at organisere forsvaret, stort set som han ønsker.

Peter Bartram frygter blandt andet, at forsvarsledelsen vil blive endnu mere fedtet ind i politiske overvejelser, end det allerede er tilfældet i dag.

Forslaget indeholder "efter min vurdering en risiko for, at militære argumenter 'politiseres' i en proces, der kan være vanskelig at redegøre for efterfølgende eller i forbindelse med en beslutning", skriver forsvarschefen 30. august 2012 i en kommentar til lovforslaget.

Derudover har Peter Bartram også mange andre indvendinger mod ministerens fusionsplaner, fremgår det af Informations aktindsigt.

I en mail fra 9. august sidste år fremgår det, at den håndplukkede forsvarschef slet ikke synes, at det er nødvendigt med en fusion.

Problemerne med manglende "koordination og kontakt" kunne i stedet løses "gennem ændrede procedurer", lyder det.

Og så sent som 7. marts i år - blot to uger før den nye forsvarslov blev fremlagt i Folketinget - protesterede forsvarschefen igen, denne gang i mail til Forsvarsministeriets magtfulde departementschef, Lars Findsen.

Her skriver han, at det nye lovforslag gør kommandovejen "uklar", og han protesterer imod, at ministeren tilsyneladende planlægger at reducere forsvarschefens ansvarsområde fra forsvaret som helhed til kun at omfatte de operative enheder.

De seneste års mange skandalesager i forsvaret har været en medvirkende årsag til fusionsplanerne. Derudover er der også sparehensyn på spil. I 2011 rettede Rigsrevisionen en skarp kritik mod forsvarets økonomistyring.

/ritzau/