Vandstanden topper netop nu i Prag

16x9

Tirsdag morgen forventes vandstanden I Moldau-floden i Prag at nå det maksimale niveau med en vandstand knap 4,5 meter over normalt niveau.

I Tjekkiet og hovedstaden Prag har mindst fem personer mistet livet, mens mindst 3.000 personer er blevet evakueret fra deres hjem.

De store regnmængder lægger maksimalt pres på Moldau-floden, der løber gennem det centrale Prag, hvilket betyder, at 2.800 kubikmeter vand bliver skubbet gennem floden. Det er mere end ti gange så meget som normalt, og det får vandstanden til fortsat at stige.

Også i andre europæiske lande stiger dødstallet efter de voldsomme oversvømmelser, der har ramt Tjekkiet, Tyskland, Østrig, Schweiz og Polen.

Det franske nyhedsbureau AFP melder mandag aften om mindst ti dræbte og flere savnede.

Især det sydlige Tyskland er hårdt ramt. Her er der faldet op mod 400 mm regn på tre dage, hvilket er lige så meget, som der normalt falder i hele Danmark på et halvt år.

Særligt byen Passau i den bayerske del af Tyskland lider under de store vandmasser, og hele byen står under vand. Grænsebyen ligger nemlig lige, hvor de to floder, Inn og Ilz, løber ud i Donau-floden, der har målt den højeste vandstand siden 1501.

De tyske myndigheder oplyser til BBC, at de har sendt 1.760 militærfolk til det sydlige Tyskland for blandt andet at hjælpe med at lave dæmninger i de hårdest ramte byer.

Det er ikke første gang, at Tjekkiet er ramt af voldsomme oversvømmelser. Tilbage i 2002 steg vandstanden i Moldau-floden, der er landets længste med omkring 430 kilometer, og det kostede 17 mennesker livet.

Oversvømmelserne spredte sig også dengang til andre europæiske lande, og den samlede regning for skaderne løb op i omkring 150 milliarder danske kroner, beretter BBC.