Patienter: Regeringen og Venstre gambler med de syge

Politikerne har overvejet økonomisk straf til de læger, der sender mange patienter på sygehuset, viser notat.

Der bliver gamblet med patienternes helbred fra regeringens og Venstres side, konkluderer landets største patientforeninger.

Det sker på baggrund af en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået i et notat. Det pågældende notat blev udarbejdet af regeringen og Venstre forud for lovforslaget, som regeringen greb ind i lægekonflikten med.

Notatet viser, at parterne ønsker en bedre styring af, hvor mange patienter de praktiserende læger sender videre i sundhedssystemet.

Til det formål kan det være en mulighed at give en økonomisk straf til læger, der henviser mange patienter. Eller en belønning til læger, der henviser få, viser notatet.

Kræftens Bekæmpelse ryster på hovedet.

- Hvis man laver økonomiske incitamenter, som skal sikre, at der bliver henvist færre patienter, går man ikke længere efter fagligheden.

- Så går man efter tal, og det kan resultere i, at alvorlige sygdomme ikke bliver opdaget i tide, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, til Jyllands-Posten.

Samme toner lyder fra Danske Patienter, som kalder det "forkasteligt".

Men regionerne mener, at det giver god mening at give lægerne økonomiske incitamenter.

- Vi ser det ikke som et spareinstrument, men som et redskab til at få mere sundhed for pengene, siger Jens Stenbæk (V), regionernes chefforhandler, til avisen.

/ritzau/