Danske Bank stopper atomvåben-investeringer

16x9

Fra næste år vil Danske Bank ikke længere tjene penge på produktion af atomvåben

Fra næste år vil Danske Bank ikke længere tjene penge på produktion af atomvåben. Hverken i aktier, som banken selv ejer, eller aktier som banken tilbyder investorer gennem investeringsfonde.

- Grunden til vores beslutning og principændring er klar. Hvis et atomvåben bliver brugt, så vil det medføre utrolig stor ulykke. Samtidig vil det også være en overtrædelse af menneskerettighederne og krigens love, siger Thomas H. Kjærgaard, ansvarlig for Danske Bank-koncernens ansvarlige investeringer.

Udmeldingen kommer i et interview i TV2 Nyhederne, hvor banken bliver præsenteret for en række atomvåben-selskaber, som man har fundet i bankens investeringsforeninger. I investeringsforeningen Global Indeks, er der følgende firmaer, som alle producerer atomvåben:

Honeywell International Inc., Boeing Co., Jacobs Engineering Group Inc., Northrop Grumman Corp. og Safran.

Nordea stoppede for længe siden
Den norske oliefond har for ni år siden udelukket alle atomvåben-selskaber og skriver følgende om et af Danske Banks selskaber på deres hjemmeside:

- Jacobs Engineering Group Inc. oplyser, at selskabet er en del af en virksomhed, som arbejder med udvikling, produktion, test og vedligehold af atomvåbensprænghoveder.

Også Danske Banks store konkurrent Nordea har for længe siden taget en beslutning om ikke at investere i atomvåben.

- Vi mener simpelthen ikke, at det er ansvarligt og rigtigt at tjene penge på atomvåbenproduktion. Den slags skal man ikke tjene på, siger Nordeas direktør for kapitalforvaltning, Allan Polack til TV2 Nyhederne.

Hos Danske Bank forsvarer man, at man hidtil har investerer aktivt i atomvåben-firmaerne.

Fortryder I, at I ikke har taget den her beslutning noget før?

-Nej, det gør vi ikke. Fordi det er et spørgsmål om, at vi skal matche vores beslutninger med kundernes forventninger. Og der synes vi, at vi har været i overensstemmelse med kundernes forventninger til os. Og det tilpasser vi naturligvis løbende. Og det er derfor, at den beslutning er kommet lige præcis nu, siger Thomas H. Kjærgaard, ansvarlig for Danske Bank-koncernens ansvarlige investeringer.