Arbejdsgivere: Trist dagpengeaftale

Pengene ryger det forkerte sted hen. Sådan lyder Dansk Arbejdsgiverforenings vurdering af ny dagpengeaftale.

Regeringen begår en stor fejl, når der flyttes to milliarder kroner fra aktive indsatser mod ledighed, til passiv forsørgelse af akutledige.

Sådan lyder reaktionen på den nye dagpengeaftale mellem regeringen og Enhedslisten fra Dansk Arbejdsgiverforening. "Trist", siger direktør Henrik Bach Mortensen.

- Vi har brug for, at de ressourcer, der er i samfundet bliver brugt til at skabe øget aktivitet, og så har vi brug for at få vores beskæftigelsessystem til at fungere bedre, så de ledige kan få nogle arbejdspladser, i stedet for at blive anbragt på passiv forsørgelse, siger han.

Regeringen og Enhedslisten blev mandag aften enige om at finansiere redningen af de udfaldstruede ledige, blandt andet ved at afskaffe coaches til ledige og ved at skære i udlændinges danskundervisning. Men det er en fejl, mener Henrik Bach Mortensen.

- Det er ærgerligt, at vi netop bruger pengene passivt i stedet for at bruge dem aktivt, siger han og fortsætter:

- Uanset om det er danskundervisning eller hjælp til de ledige med at finde arbejde, så er det altså en indsats, der bliver skåret ned, som der var lidt flere perspektiver i end passiv forsørgelse og understøttelse.

Han bifalder dog, at regeringen leder efter steder i beskæftigelsessystemet, hvor der kan effektiviseres og bespares. Men de frigjorte to milliarder kunne bruges bedre andre steder, mener Henrik Bach Mortensen.

- Hvis man kan stampe to milliarder op af jorden, som man ikke synes man har brug for, så kan de jo generelt bruges til mange erhvervsvenlige formål, men også initiativer på beskæftigelsesområdet, siger han.

Også Dansk Erhverv har rettet kritik mod aftalen af regeringens nye dagpengeplan.

/ritzau/