Var der noget at komme efter, Fogh?

Fogh kalder det 'skæbnens ironi' at netop Birthe Rønn blev væltet på forkert sagsbehandling

Det var en smilende Anders Fogh Rasmussen, der mødte journalisterne efter at have siddet til afhøring i statsløsekommissionen tirsdag eftermiddag.

Og budskabet fra den forhenværende statsminister var klart: Der var ikke noget at komme efter.

- Det er lige til. Jeg har afgivet forklaring om, at jeg ikke på noget tidspunkt er blevet orienteret om den fejlbehandling, sagde Anders Fogh om sagen, der endte med at koste integrationsminister Birthe Rønn sin ministerpost, efter at det blev afsløret, at hendes ministerium i årevis havde handlet i strid med internationale konventioner i forhold til håndteringen af statsløses rettigheder.

Anders Fogh Rasmussen var statsminister i en stor del af den periode, hvor den ulovlige sagsbehandling stod på. Men sagen blev først oprullet, da avisen Information fra begyndelsen af 2011 afdækkede skandalen. Og da havde Anders Fogh for længst skiftet statsministerposten ud med stillingen som Natos generalsekretær.

Under Anders Foghs statsministertid var ingen i statsministeriet orienteret om den konventionsstridige sagsbehandling, har den samstemmende forklaring lydt fra vidnerne.

- Du brugte ikke udtrykket 'der er ikke noget at komme efter' - kunne du have gjort det?, spurgte en journalist lidt drillende med henvisning til Foghs berømte kommentar.

- Nej, jeg synes ikke det ville have været passende at fremkalde latter på journalistbænkene, svarede Fogh.

'Mystisk sag'
Du sagde, at du udnævnte Birte Rønn, fordi hun var driftsikker. Er det et ord, du også vil bruge i dag?

- Da jeg hørte nyheden i medierne om, at nu gik hun som minister, tænkte jeg ved mig selv, at det var en mærkelig skæbnens ironi, at det netop var Birthe, der gik på baggrund af fejlbehandling. Fordi er der nogen, der går op i retssikkerhed og korrekt behandling af sager, så er det Birthe. Det var en lidt mærkelig situation.

- Jeg ville gerne have ministre, der var i stand til at kunne træffe beslutninger og havde deres egne ideer. Og Birthe var sådan en. Og det er derfor jeg siger, at det er en lidt mærkelig skæbne, at hun netop går på grund af fejlbehandling af sager.