Armadillo uegnet for USA's piloter

Den danske dokumentarfilm Armadillo vækker stærke følelser i det amerikanske flyvevåben.

Et klip i filmen, hvor en stripper ved en afskedsfest i Danmark danser helt tæt på soldaterne, har fået officerer i flyvevåbnet til at sige stop.

Det samme har en senere scene fra den danske lejr i Helmand, hvor de udsendte ser porno på computeren.

Nu har flyvevåbnet valgt at slette filmen på sin liste over anbefalingsværdige bøger og film.

Armadillo, som portrætterer en række unge danske mænd, der var udstationeret i Helmand i 2009, kom efter en kritisk gennemgang med på den amerikanske liste for to år siden, skriver netsiden airforcetimes.

Men en henvendelse fra to soldater, som fandt de to scener stødende, har fået flyvevåbnet til at genoverveje filmen og helt fjerne den fra 13. maj.

Beslutningen skal ses i lyset af, at omfanget af sexchikane og seksuelle overgreb i USA's militær er i kraftig vækst.

Nye tal viser, at der i 2012 blev indberettet flere end 3000 tilfælde. Det reelle omfang menes dog at ligge langt højere. Et skøn lyder således på 26.000 tilfælde sidste år mod 19.000 i 2011.

På den baggrund har den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, bestemt, at alle ansatte skal sikres et værdigt og respektfuldt arbejdsmiljø fri for nedværdigende materiale.

Tidligere er blandt andet et foto af en kvindelig soldat, der ammer sit barn på magasinet Air Force Times, blevet fjernet.

Armadillo er instrueret af Janus Metz og regnes for en af de betydeligste danske dokumentarfilm.

Den modtog i 2010 som den første dokumentarfilm nogensinde en Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes. Desuden vandt den i 2012 den fornemme amerikanske Emmy pris for "Bedste klipning" af en dokumentar.

Også herhjemme har flere af filmens scener vakt opsigt, men af helt andre årsager.

Især en kontroversiel scene, hvor en soldat fortæller om likviderede talibanere, blev omtalt og diskuteret voldsomt, da filmen havde premiere.

/ritzau/