Moskva raser over stemmeskandale ved grand prix

16x9

Rusland reagerede med vrede tirsdag, da Aserbajdsjan sagde, at landets stemmeafgivning under det internationale melodi grand prix øjensynligt blev forfalsket, fordi det havde givet Rusland 10 point, som landet aldrig fik.

Skandalen stod øverst på dagsordenen ved et tv-transmitteret pressemøde mellem de to landes udenrigsministre i Moskva, efter at en topdiplomat fra Aserbajdsjan havde sagt, at der iværksættes en officiel undersøgelse af, hvorfor hans land undlod at give Rusland og sangerinden Dina Garipova point.

Et detektivmysterium
Aserbajdsjans udenrigsminister, Elmar Mammadyarov, læste en liste op med stemmer fra landets tre mobilselskaber, som alle havde givet Rusland en andenplads efter Ukraine, hvilket betyder, at Aserbajdsjan skulle have givet Ruslands bidrag 10 point.

- Hvor forsvandt de stemmer hen? Hvordan kunne de forsvinde? Det er et spørgsmål for vores statslige tv, siger ministeren, som kalder det et "detektivmysterium".

- Når vores deltager bliver frarøvet 10 points, så giver det os ingen glæde, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, som siger, at de to landes statslige tv-stationer er ved at finde ud af, hvad der skete.

- Når vi har fundet ud, hvad der sket, så vil vi handle i fællesskab, siger Lavrov.

De 10 point fra Aserbajdsjan ville ikke have ændret Ruslands placering. Det kom ind på en skuffende femteplads med 17. point efter Norge.

Ny optælling
Både Aserbajdsjans statslige tv-station og Aserbajdsjans ambassadør i Rusland, Polad Bulbuloglu, mener, at der kan være tale om snyd med stemmeoptællingen.

Polad Bulbuloglu bekræfter, at præsident Aliyev har bestilt en officiel undersøgelse, og at stemmerne, der bliver afgivet via sms, vil blive optalt på ny.

Rusland gav det maksimale antal point, 12, til Aserbajdsjan og balladen "Hold Me" sunget af den 21-årige studerende Farid Mammadov. Han blev nummer to i konkurrencen kun slået af danske Emmelie de Forest med sangen "Only Teardrops".

Det olierige Aserbajdsjan var vært for sidste års grand prix efter at have vundet året før.