16-årig og hans familie finder vikingeskat

16x9

Opsigtsvækkende møntskat fra Harald Blåtands tid fundet i Nordjylland

En familie med en hobbydetektor har fundet en sjælden møntskat med mønter, hvoraf de ældste er præget under Harald Blåtand. I alt er der fundet mellem 160 og 170 mønter på findestedet ved Strandby i Vendsyssel, som familien siden i går har været med til at grave ud sammen med arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum.

- Vi fandt det første stykke i september. Det var min bror Michael, der gjorde det første fund. Og i de næste dage blev vi ved med at finde mere, og da vi på fjerdedagen fandt en Thorshammer, så ringede vi til museet. For da vidste vi, at det var noget helt usædvanligt, fortæller 21-årige Peter Stokbro Larsen fra Strandby til tv2.dk.

Og fundet var virkeligt noget ud over det sædvanlige, fortæller arkæolog Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum:

- Man har ikke fundet en skat af de såkaldte korsmønter fra Harald Blåtands tid siden engang i 30'erne. Det her er et af de helt store fund. Skatten består af korsmønter, arabiske sølvmønter og tyske mønter, som er de seneste. De tyske mønter viser os, at skatten stammer fra 990'erne, altså lige efter Harald Blåtands tid, fortæller Sidsel Wåhlin.

Peter Stokbro Larsen fortæller, at jagten på oldtidsfund med en hobbydetektor en hobby, som familien kastede sig over for et halvt år siden:

- Jeg ved ikke meget om historie heroppefra andet end Tordenskjold. Men vi ville gerne finde noget der var ældre. Og det lykkedes altså, siger han.