Sådan vil de grille Thorning om dagpenge

16x9

Én debat virker i øjeblikket til at fylde stort set hele den politiske dagsorden. Nemlig spørgsmålet om, hvad - eller om - der skal gøres noget for at forhindre, at mange tusinde danskere de kommende måneder falder ud af dagpengesystemet som følge af dagpengereformen.

De seneste dage har kritikken af regeringstoppen været massiv fra både Enhedslisten, fagbevægelsen, SF's bagland og flere Socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der alle har efterlyst, at regeringen skal finde holdbare løsninger.

På sit ugentlige pressemøde i går var Helle Thorning-Schmidt ikke parat til at præsentere konkrete forslag til at løse situationen. Hun henviste i stedet til et møde, som regeringen har forpligtet sig til at holde med sit parlamentariske grundlag:

- Vi har aftalt med Enhedslisten, at vi skal mødes før sommerferien og diskutere langtidsledigheden, og det giver ikke mening for mig at foregribe det møde, sagde statsministeren.

Møde hvornår?
I dag er det så medlemmerne af Folketinget, der får mulighed for at stille kritiske spørgsmål til statsministeren under den såkaldte spørgetime. Og det forventes at dagpengespørgsmålet bliver omdrejningspunktet for mange af spørgsmålene.

- Det er selvfølgelig dagpengeproblemet, vi vil sprøge ind til, fortæller Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til tv2.dk.

- Og jeg vil kræve et svar på, hvornår statsministeren har tænkt sig at gøre noget. Hvornår har de tænkt sig, at det møde, de hele tiden henviser til, skal holdes?

- Forudsætningerne for dagpengereformen har vist sig at være helt forkerte og baseret på, at folk ville få et arbejde, når man forringede dagpengene. Det skete jo ikke, og derfor skal regeringen afkræves svar på, hvad de vil gøre ved det, siger Per Clausen, der ud over en dato for hvornår det omtalte møde skal finde sted, også efterlyser reel vilje til at forbedre situationen.

- Det møde kan ikke slutte med ingenting. Så har regeringen både deres egne baglande, fagbevægelsen og os på nakken, og det virker det som om, at der er en større og større erkendelse af, at der skal gøres noget.

Elefant i glasbutik
Også Dansk Folkeparti, der i 2010 var med til at vedtage den dagpengereform, der nu betyder, at langt flere end normalt falder ud af systemet, står klar med kritiske spørgsmål til statsministeren om dagpengesituationen.

- Regeringen har opført sig som en elefant i en glasbutik i den her sag. Det har virkelig ikke været kønt at se på, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Dansk Folkeparti er klar til at ændre på reformen, og vil bede regeringen om at være med.

- Jeg vil spørge hende, om hun vil være klar til at ændre på genoptjeningsperioden, som vi har foreslået. Således at man midlertidigt går tilbage til de 26 ugers varighed. Det ville skabe ro og tid til at gentænke hele dagpengesystemet, for det er der brug for, siger DF-ordføreren.

- Og så håber jeg statsministeren vil gøre op med den misforståelse, som regeringen kommer med igen og igen. De siger, at dagpengereformen ligger fast, fordi den er bundet af et forlig, vel vidende, at det ikke er rigtigt. Forliget er ikke eksisterende, og vi ville sagtens kunne ændre i reformen, hvis flertallet ville, understreger Bøgsted.

Hold fast
En noget anden tilgang vil Joachim B. Olsen, Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, have til spørgetimen. Han vil nemlig opfordre statsministeren til at stå fast og gå længere af det reformspor, som dagpengereformen er en del af.

- Selv efter dagpengereformen har vi stadig det mest generøse dagpengesystem i hele verden. Jeg vil opfordre til at regeringen holder det reformspor, de har lagt. For det er vigtigt at understrege, at reformbehovet er enormt stort, siger Joachim B. Olsen til tv2.dk.

- Det er en meget vigtigere debat at afkræve statsministeren nogle svar på hvordan vi kommer videre, fremfor hvordan vi kan komme tilbage ved at tilbagerulle den her reform.

Spørgetimen begynder kl. 13.