EU-modstandere sejrer ved britisk lokalvalg

16x9

Et nationalistisk og EU-skeptisk parti har vundet en jordskredssejr ved britiske lokalvalg fredag.

Lokalvalget tegner til at blive en markant sejr for Uafhængighedspartiet, mens premierminister David Camerons konservative får klø.

Det nationalistiske og EU-skeptiske parti har vundet 26 procent af stemmerne ifølge de foreløbige optællinger. Det er det bedste resultat for et såkaldt "fjerde parti" - et andet parti end de tre veletablerede i Storbritannien - siden Anden Verdenskrig.

- Det vil sende en chokbølge gennem etablissementet, siger Nigel Farage, leder af Uafhængighedspartiet.

Uafhængighedspartiet har som mål at trække Storbritannien ud af EU og at sætte en stopper for det, som partiet kalder en "åben dør for immigranter."

Valgresultatet understreger også de problemer, David Cameron kan komme til at stå over for, når han skal søge genvalg i 2015.

Valgsejren til Uafhængighedspartiet falder i et landområde, der normalt har været en konservativ højborg.

Den britiske premierminister har tidligere afvist det nye parti som en "flok kagehoveder, tosser og skabsracister," og en anden konservativ minister har kaldt medlemmerne for en "samling klovne" inden lokalvalget.

Selvom Uafhængighedspartiet endnu ikke har sæder i det 650-medlemmer store underhus i det britiske parlament, vil jordskredssejren ved lokalvalgene formentlig tvinge Cameron til at trække sin politik i retning af en mere EU-kritisk linje.