Bandekrig: Ekstremt blodig start på 2013

16x9

35 skudepisoder i det offentlige rum, to drab og 22 sårede.

Sådan ser den blodige bundlinje ud, når landets politikredse gør de første tre måneder af 2013 op for rocker- og bandemiljøet.

Tallet skal ses i lyset af, at der i hele 2012 blot var en død og 23 sårede.

Det første kvartal har altså ifølge Rigspolitiets opgørelse været mere blodigt end hele sidste år.

Fortsætter tendensen, kan 2013 blive det blodigste, siden den såkaldte bandekrig brød ud i august 2008 med drabet på Osman Dogan i Tingbjerg.

Fra august 2008 og til 31. december 2009 var der i alt syv drab og 66 sårede i sager, som ifølge politiet havde relation til rocker- og bandemiljøet.

Ny gruppe gav opblusning
De mange knivstikkerier og skyderier i begndelsen af 2013 hænger blandt andet sammen med, at den nye bandesammenslutning Loyal To Familia, LTF, der forener grupper på Blågårds Plads, Tingbjerg, Kokkedal og Skovlunde, menes at være i blodig krig med Bagsværd-gruppen Værebros Hårde Kerne.

Det var formentlig denne konflikt, der kostede Jonathan Taboryski livet i januar, og som også kan have ført til drabet på Zaid Al-Kayssi på Frederiksberg i februar.

Begge sager er endnu uopklaret.

Opgørelsen fra Rigspolitiet viser desuden, hvor svært politiet har ved at efterforske mod organiserede kriminelle miljøet.

Mange gerningsmænd endnu på fri fod
I kun seks af de mange 23 sager med relation til rocker- og bandemiljøet, hvor folk er blevet såret eller dræbt mellem januar og marts 2013, har politiet rejst sigtelse.

De voldelige opgør har især fundet sted i politikredsene omkring København, hvor flere end 200 skud er løsnet.

Eskaleringen i konflikten har fået ordensmagten til at slå til mod miljøet i store koordinerede aktioner flere gange, hvilket har ført til, at 112 persone er fængslet siden årsskiftet.

Af de i alt 1647 personer, der figurerer på Rigspolitiets seneste liste over rocker- og bandemedlemmer, er de 362 således i øjeblikket bag tremmer.

Politi: Vi så ikke konflikten komme
Ved Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der moniterer rocker- og bandemiljøet, opsumerer man årets første tre måneder således:

- Det har været et blodigt forår, og hvor vi måtte erkende, at nogle konflikter, som vi godt kendte til, blusede op igen, uden at vi kunne se det komme, siger politiinspektør Michael Ask.

Blandt de 112, der er fængslet i årets tre første måneder, er flere personer, som politiet betegner som toneangivende i de stridende miljøer.

- Vi har en formodning om, at vi har taget toppen nu, og når de førende medlemmer er væk, er det nemmere at arbejde med resten, siger Michael Ask og henviser til både kriminalpræventive og exit-indsatser.

- Men jeg er klar over, at vi grundlæggende ikke har løst stridighederne. De er der stadig

Hvordan ser du udsigten for resten af året?

- Jeg håber, at det bliver mindre blodigt. Vi vil i hvert fald gøre vores for at holde foden på speederen. Både i forhold til den synlige indsats, den efterforskningsmæssige indsats og den præventive indsats.

Rettelse: Rigspolitiet har 1. maj korrigeret tallet for dræbte i 2013 fra tre til to.

Ifølge Rigspolitiet fordi efterforskningen har vist, at kun to af drabene kan regnes som opgør i bandemiljøet.

Det tredje er drabet på 30-årige Mohammed Asjad, der blev stukket i låret på en parkeringsplads på Baltorpvej i Ballerup. Metoden mindede ifølge politiet om et bandeopgør, ligesom Baltorpvej er kendt som tilholdssted for Værebro-grupperingen.