Nordkorea har gjort missilrampe klar

16x9

En nordkoreansk missil- affyringsrampe er blevet gjort klar, og missilerne er blevet rejst til lodret position, klar til affyring.

Det rapporterer flere japanske medier ifølge den britiske TV-station Sky.

Dermed har Nordkorea taget endnu et lille skridt hen imod en affyring af et mellemdistance- missil.

Og den japanske regering har reageret ved at udstationere Patriot-missilbatterier i nærheden af Tokyo.TV-station Sky's korrespondent understreger dog, at Nordkorea ved tidligere missil-affyringer har ladet missilerne stå lodret - og affyringsklare - i flere døgn, før de rent faktisk blev affyret.

Vestlige efterretningstjenester siger, at det er usikkert, hvor langt de nordkoreanske missiler faktisk kan nå, eftersom de ikke er blevet testet grundigt. Nordkorea har udstationeret op mod fem mellemdistance-missiler på landets østkyst, og det spekuleres i, at nordkoreanerne vil teste, om missilerne kan nå så langt som til Guam, der er amerikansk territorium og hjemsted for en stor amerikansk militærbase.

Både i Sydkorea og på Guam er der forhøjet alarmberedskab - ligesom i Japan - mens man forsøger at finde ud af, hvad Nordkorea har tænkt sig at gøre.

Netop nu er Nordkorea i gang med at fejre nogle vigtige nationale helligdage. I dag er det etårsdagen for den nuværende leder Kim Jong-uns magtovertagelse. Og på mandag fejres hans bedstefar Kim Il-Sungs fødselsdag.

Nogle vestlige iagttagere ser det som en oplagt anledning til at foretage en missil-affyring, mens andre vurderer, at helligdagene med folkefester og udenlandske gæster er et dårligt tidspunkt for at optrappe konflikten yderligere.