Salget af PC'ere styrtdykker

16x9

Mens tavlecomputere ryger fra lageret og direkte over disken, så samler de personlige computere støv på hylderne i elektronikforretningerne. Det viser nye tal for salget af pc'er fra analysefirmaet IDC.

I de første tre måneder af 2013 var salget 14 procent lavere end i første kvartal året før. Det er den største nedgang i de næsten 20 år, IDC har overvåget salget af pc'er.

Faldet forklares med især tavlecomputere og smartphones popularitet, men forstærkes af, at mange forbrugere undgår Microsofts nye styresystem, Windows 8, ifølge IDC.

Mange forbrugere mener, at de touchscreen-modeller, som er nødvendige at købe for at få det optimale ud af Windows 8, er for dyre," siger IDC-analytiker Bob O'Donnell.

Andre forbrugere holder sig væk, fordi de simpelthen ikke føler sig trygge ved det nye styresystem ifølge O'Donnell.

Det andet store analysefirma på IT-området, Gartner, er enig.

- Forbrugerne foretrækker i stigende grad at surfe på internettet via smartphones og tavlecomputere frem for pc'er. Også i udviklingslandene, siger Mikako Kitawaga fra Gartner.

Globalt blev der i første kvartal solgt 76,3 millioner pc'er. Det var fjerde kvartal i træk med et vigende salg.

I 2012 blev der globalt solgt 1,2 milliarder pc'er, tavlecomputere og smartphones ifølge IDC. Det var næsten en tredjedel flere end året før. Stigningen var hovedsageligt drevet frem af en vækst i salget af tavlecomputere på næsten 80 procent i forhold til 2011.

Salget af pc'er faldt 3,4 procent i 2012, mens smartphones oplevede en fremgang på 46 procent.

IDC skønner en vækst i salget af tavlecomputere på 46 procent i år til 190 millioner enheder. Markedet for smartphones vil vokse 27 procent til knap 920 millioner styk, lyder prognosen.