Kriseramte Cypern vil dykke ned i sine guldreserver

Det trængte euroland går nye veje for at redde økonomien, og det skaber røre på guldmarkedet.

Cypern er parat til at gøre et stort indhug i sine guldreserver og sælge for cirka tre milliarder kroner af ædelmetallet for at polstre statskassen. Det fremgår af dokumenter, som Financial Times er kommet i besiddelse af.

Og det skaber røre på guldmarkedet. Investorer frygter, at Cyperns beslutning vil skabe præcedens for andre trængte eurolande.

Den cypriotiske regerings plan om at sælge hovedparten af sin guldbeholdning er en hel ny måde for at gribe tingene an på blandt de økonomisk pressede eurolande, som har modtaget international hjælp for at undgå en statsbankerot.

Ikke siden den asiatiske finanskrise i 1997-98 har et land gjort noget tilsvarende utraditionelt for at tilfredsstille sine udenlandske långivere.

Dengang var det Sydkorea, som opfordrede borgerne til at finde smykkeskrinene frem og donere en del af indholdet til centralbanken for landets bedste.

- Jeg tror, at det her kan blive et vendepunkt, siger Jonathan Spall, chef for ædelmetaller hos den britiske bank Barclays, til Financial Times.

- Centralbankers lagre af guld, som indtil nu under redningsaktionen (af eurolande, red.) har været afskærmet, kan nu muligvis komme i spil, siger han.

De senere år er prisen på guld mangedoblet, men i år er dampen gået af euforien. Investorer har siden årsskiftet solgt ud af metallet.

Prisen på guld faldt onsdag over halvanden procent til 1559 dollar for en ounce (31,1 gram).

Til den dagspris skal Cypern sælge over 10 ton af det gule metal for at skaffe de 400 millioner euro, som er målet. Totalt ligger centralbanken i Nicosia inde med 13,9 ton guld.

- Cyperns plan har ramt guldmarkedet ret hårdt, siger analytiker James Steel fra banken HSBC i New York.

De øvrige sydeuropæiske eurolande har betydelige beholdninger af guld. Centralbanken i Italien har for eksempel 2451 ton, mens Portugals centralbank ligger inde med 383 ton.

/ritzau/