Store penge i ny kamp mod skattely

16x9

Danmark optrapper nu kampen mod skattesnyd sammen med resten af Europa. Det kan give milliarder i statskassen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF)siger til Politiken torsdag, at flere afgørende EU-lande lægger op til at sende endnu flere oplysninger om eksempelvis bankkonti på tværs af grænserne for at dæmme op for den massive skattesvindel i Europa.

- Vi får bedre mulighed for at skærpe vores indsats, udtaler Holger K. Nielsen til Politiken.

I den kommende tid skal EU's medlemslande diskutere bekæmpelse af skattesvig og skatteunddragelse gennem verdens mange skattely.

I den anledning vil EU arbejde for at intensivere jagten på skattesnydere, der ifølge EU-Kommissionen koster alene de europæisk statskasser 7500 milliarder kroner om året, skriver avisen.

Også Luxembourg, der i mange år har givet landets enorme banksektor ry som skattely, erklærer sig klar til et endeligt opgør med hemmelighedskræmmeriet.

Det slår landet regeringsleder, Jean-Claude Juncker, fast.

Han får følgeskab af Frankrigs præsident François Hollande, der taler dunder mod lande, der gemmer på ubeskattede formuer.

- Skattely skal udryddes i Europa og resten af verden, sagde Hollande onsdag.

Den franske præsidents udtalelse kommer til at rykke afgørende i kampen mod skattesnyd.

Det mener projektleder fra Nordisk Ministerråd, Torsten Fensby, der koordinerer de nordiske landes indsats mod skattesnyd.

- Jeg har aldrig hørt nogen politiker i hele verden udtrykke så klar vilje til at gøre noget ved problemet såvel europæisk som på globalt plan, siger han til Politiken.

Den danske skatteminister forventer, at den nye gennemsigtighed vil betyde, at landets statskasse vil få store indbetalinger fra skattesnydere.

Således har de danske skattemyndigheder formået at beskatte yderligere to milliarder kroner, fordi man fik adgang til oplysninger om pengeoverførsler mellem banker i Danmark og skattely som Cayman Islands, Schweiz og Luxembourg.

Politisk seniorrådgiver i ulandsorganisationen Ibis, Lars Koch, er tilfreds med de nye toner fra EU.

- Rige personer og selskaber fra 139 lande har gemt omkring 40.000 milliarder kroner i skattely. Dem bliver det nemmere at opsnuse og beskatte, hvis man skaber gennemsigtighed i skattely og automatisk udveksling af skatteoplysninger, siger Lars Kock i en kommentar.