Skandaler truer det spanske kongehus

16x9
kds SPAIN­ROYAL­JUSTICE­CORRUPTION­FILES, Kong Juan Carlos Foto:

Mere end halvdelen af det spanske folk bryder sig ikke om kong Juan Carlos, viser ny meningsmåling.

Det er svært at påstå, at det spanske kongehus ligefrem står midt i sin glansperiode.

Skandalerne vælter ned over kongefamilien, og nu er det spanske folk efterhånden så træt af kong Juan Carlos, at mere end halvdelen af spanierne ikke bryder sig om kongen.

Det viser en meningsmåling, som avisen El Pais har offentliggjort søndag.

Ifølge målingen synes 53 procent af spanierne ikke godt om Juan Carlos. Hans popularitet er faldet fra indeks 21 i den seneste måling i december til indeks ­11, altså minus 11. Jo højere et indeks, desto mere populær er kongen.

Utroskab og jetset-liv
Også prins Felipes popularitet daler, men prinsen er dog væsentlig mere populær end sin far i befolkningen. I popularitetsindekset scorer han 28.

Det er kong Carlos' jetset­livsstil og vedvarende rygter om utroskab og nære venskaber med unge kvinder, der har gjort det spanske folk træt af kongehuset.

Samtidig er der en undersøgelse i gang om kongens svigersøn, Iñaki Urdangarin, som mistænkes for korruption og svindel.

Senest er Urdangarins kone, prinsesse Christina, blevet indkaldt til et retsmøde som mistænkt i samme sag.

Prins Felipe har omvendt formået at holde sig ude af skandalerne, og en tidligere meningsmåling har vist, at knap halvdelen af spanierne ønsker, at han overtager tronen fra sin far.

Luksussafari under krisetider
75­årige Juan Carlos blev sidste år voldsomt kritiseret for at tage på luksussafari i Afrika, mens landets økonomiske krise blev dybere og dybere.

Kongen vandt som ung stor popularitet i 1975, da han begyndte at føre Spanien frem til demokrati efter diktatoren Francisco Francos død.

Han spillede en central rolle, da et militærkup blev forhindret i 1981. Derefter var han i mange år en ubestridt leder og inspirationskilde.

Men i dag opfattes han af mange som et symbol på gamle demokratiske institutioners forfald, siger flere iagttagere.

/ritzau/Reuters