Hemmelig aftale om Dankortets fremtid

16x9

Dansk Erhverv vil indgå aftale, så forretningerne overtager udgifterne til Dankortets udvikling

Dansk Erhverv og Nets er i al hemmelighed tæt på at indgå en aftale om Dankortets fremtid

I følge TV2 Finans oplysninger vil forretningerne over den næste fem år gradvis overtage alle omkostninger ved videreudvikling af Dankortet.

Hidtil har regningen været fordelt fifty-fifty. Aftalen betyder, at Dankortet fortsat skal udvikles og at sikkerheden skal opgraderes.

- Bankerne vil ikke længere bære den omkostning, og så har detailhandlen altså valgt at redde Dankortet i stedet for at overlade markedet til store udenlandske selskaber som Mastercard og andre, siger TV2's finansredaktør Ole Krohn.

Detailhandlen har en interesse i et stærkt Dankort, som 4,5 millioner danskere har. det er næsten alle fra vugge til grav, forklarer han.

­ Men det er en omkostning til detailhandlen. Alt andet lige, så betyder det højere priser, fordi det er en ny omkostning til detailhandlen, siger Ole Krohn.

Ud over de mange Dankort er der udstedt mellem 4,5 og 5 millioner internationale betalingskort i Danmark. Der er derudover udstedt omkring 3 millioner benzin og detailhandelskort. Disse kort bruges dog ikke i samme udstrækning som dankort og internationale betalingskort.

Danskerne er blandt de europæere, der bruger betalingskort mest. I 2010 foretog en EU-borger i gennemsnit 73 transaktioner med et betalingskort. En dansker fortog i gennemsnit 197 transaktioner med betalingskort, heraf er cirka 167 dankorttransaktioner. Det gør dankortet til et af de mest benyttede betalingskort i EU målt på antal transaktioner per indbygger.

Flere forretninger tager imod internationale betalingskort. I 2011 tog knap halvdelen af de 84.000 forretninger, der tager imod dankort, også mod internationale betalingskort. Også på internettet stiger antallet af forretninger, der tager imod både dankort og internationale betalingskort.