Sofies historie: Sexmisbrugt af sin læge

- Fordi han var læge, troede jeg nærmest at hvad som helst var okay at gøre. Jeg kunne ikke forestille mig, at han kunne være en sjofel stodder eller en forbryder.

Det siger kvinden "Sofie", der er en af de danske kvinder, der har oplevet et seksuelt overgreb fra sin læge.

Lægen, der var psykiater på Rigshospitalet, blev dømt to års fængsel for overgreb på Sofie og tre andre kvinder. "Sofie" fortalte- under et opdigtet navn - om sine oplevelser med lægen i Station 2 mandag aften.

Sofies sag er en af fem-seks sager hvert år, som "Center for Seksuelle Overgreb" på Rigshospitalet hører om. Sagerne drejer sig enten om læger eller behandlere som massører eller kiropraktorer. Og i disse sager går der ofte lang tid, før patienten indser, at der er tale om et overgreb:

- Man tager tøjet af hos lægen. Og det kan være rigtigt svært at vurdere, om det nu er rigtigt, hvad der bliver sagt. At jeg skal berøres på mine mest intime dele for at kunne slippe af med mine myoser eller undersøgt, hvor lidelsen sidder. Det kan man jo ikke vide. Det er jo der, hvor man som behandler virkelig har mulighed for at overskride de personlige grænser, siger psykolog Annalise Rust fra centret.

Sofie, der er i 20'erne, har i mange år været anoreksi-patient, og har flere gange været i behandling. Men den sidste behandling, der startede for to-et-halvt år siden, kørte helt af sporet, og blev i stedet til et seksuelt overgreb.

Nøgenbilleder
Lige fra starten var behandlingen unormal. Den skulle foregå privat - hjemme hos Sofie - og Sofie skulle på forhånd underskrive en kontrakt om, at der skulle tages billeder af hende, og at billederne efterfølgende ville tilhøre lægen.

Billederne skulle være nøgenbilleder, hvor Sofie skulle tage på sig selv og bruge dildoer.

Da sagen senere kom for retten, forklarede lægen at hensigten med behandlingen var, at "de skulle tale om de følelser, der dukkede op hos Sofie, når hun så disse billeder".

Men Sofie opfattede det klart som et overgreb. Da hun nægter, udvikler sagen sig til et fysisk overgreb, hvor lægen selv forsøger at presse dildoerne op i hende.

-Jeg græder og græder og græder. Jeg kan slet ikke overskue mig selv på det tidspunkt. Jeg kan heller ikke overskue at være alene. Jeg tør ikke noget som helst, fortæller hun.

Efterfølgende melder Sofie lægen til politiet - og det viser sig, at også andre patienter har følt sig krænket af den samme læge. Lægen blev idømt to års fængsel og fradømt sin lægeautorisation.

- Jeg var blændet af hans autoritet. Han har i den grad udnyttet den situation, jeg har stået i. Jeg er rigtig vred på ham, siger Sofie i dag.

Læs også artiklen: "Krænkede patienter: Jeg tænkte ikke over hvad jeg gjorde" i linket her til højre. Her fortæller en læge, der er dømt i en anden sag om seksuelle krænkelser, hvordan han oplevede forløbet.